neděle 21. srpna 2016

Perník s ořechy


Přeji vám všem krásný nedělní podvečer :)

Dnes vám přináším recept na velmi jednoduchou a rychlou buchtu, kterou určitě taky všichni s různými obměnami znáte. Jedná se o perník a doma ho máme moc rádi. Já peču opravdu sporadicky a potom vždy ještě navíc vyhledávám nějakou rychlovku. A to perník splňuje.

A co budete potřebovat?

Suroviny
450g hladké mouky
380g cukru (moučka nebo krupice)
23 polévkových lžic mléka (většinou tak dvě, tři přidám navíc)
9 lžic oleje
2 vejce
prášek do perníku
kakao dle chuti

Ještě něco málo k surovinám. Téměř vždy přidávám jedno menší nastrouhané jablko. Perník není potom suchý a vydrží dlouho vláčný. Někdy jsem do perníku přidávala také vyloupané třešně. A teď naposledy asi dvě plné hrsti mletých ořechů. V tom případě jsem ubrala trošku mouky.

Ze surovin si zpracujeme těsto, které vlijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme na 200 stupňů. Perník lze rozříznout a promazat marmeládou. My pouze poléváme čokoládovou polevou. Mamka dělala zas vždy polevu citrónovou a ta je také na perníku výborná.



Čokoládová poleva
Ve vodní lázni rozehřeji 50g 100% tuku (například Omega) a tabulku kvalitní čokolády na vaření.

Citrónová poleva
Cukr moučku a šťávu z citronu mícháme do zhoustnutí, já dělám od oka :) Přidáme také lžíci horké vody. Ale našla jsem vám jeden poměr cukru, vody a citrónové šťávy.

100g cukru moučka
1 lžíce polévková citrónové šťávy
1 lžíce polévková horké vody

Zbývá už jenom uvařit hrneček kávy a pochutnat si :)



Mějte se krásně a ať vám chutná :)

Vaše Šárka ♥

10 komentářů:

  1. To vypadá báječně, perníky miluji a při tom je nepeču. Tvůj recept je skvělý, asi vyzkouším. Dík, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, já taky peču hrozně málo a přitom to pak tak ráda jím :)) Měj se hezky :)

      Vymazat
  2. Tak já si běžím uvařit kafíčko a budu mlsat na dálku.
    Vypadá božsky. Recept ráda vyzkouším. Díky. Z❤

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, 23 lžič mléka už by snad bylo lepší napsat na mililitry :D Perník mám nejradši od babičky, dává navrch vlašské ořechy a maže domácí jahodovou marmeládou, mňam! Ale možná bych ho mohla zkusit taky doma, recept podle fotek vypadá moc dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, recept mám se lžícemi a nikdy jsem to nelila do odměrky, prostě odpočítávám :)) S domácí marmeládkou musí být taky vynikající, mňam :)

      Vymazat
  4. Teda Sarko mnam :-)Pernik jsem nepekla asi rok, budu to muset napravit, mame ho take radi :-)

    OdpovědětVymazat