pátek 9. února 2024

VLÁČNÝ BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK


Krásný pátek vám všem :)

Dnes si dáme jeden receptík. Myslím tedy, že banánový chlebíček všichni znáte. Já ho prvně zkoušela až loni na podzim a absolutně jsme si ho zamilovali. Mám recept s přidáním jogurtu, takže chlebíček není vůbec suchý, naopak krásně vláčný.

SUROVINY:

470g oloupaných banánů
300g polohrubé mouky
130g cukru krupice
100g rozpuštěného másla
150g bílého jogurtu
3 vejce
1 PL jedlé sody
hrst sekaných ořechů
hrst rozinek namočených v rumu



Cukr utřete s máslem do pěny. Postupně vetřete vejce a rozmačkané banány. Dále přidejte jogurt, ořechy a rozinky. Nakonec vmíchejte prosetou mouku s jedlou sodou.

Těsto vlijte do vymazané a vysypané chlebíčkové formy. Formu dejte do trouby, kterou jste předehřáli na 180 stupňů. Pečte cca 75 minut, záleží i na vaší troubě. Propečenost vyzkoušejte špejlí. Díky jogurtu nebude špejle úplně suchá, nicméně poznáte, kdy bude chlebíček hotový. Já ho ke konci i na chvíli přikrývala pečícím papírem, aby se nespálil. Během pečení většinou praskne, ale to vůbec ničemu nevadí. Třeba vy vykouzlíte chlebíček bez praskliny :)

Po upečení nechte zchladnout a vyklopte. 

DOBROU CHUŤ :)

Pekla jsem i s hladkou moukou nebo s moukou a mletými ořechy a obojí bylo taky skvělé. ♥

12 komentářů:

  1. Určitě je výborný. Už jsme také vyzkoušeli různé druhy chlebů, ale ten základní z pšeničné mouky a kvásku je prostě nej...Jinak chléb by měl vždy prasknout aspoň trochu, aby z něj vyšla pára a neudělal se "brousek". Proto se většinou na prostředek dělá dírka nebo křížek. Přeji ti krásné a pohodové dny a ať se dílo daří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborný byl :)) Já zase ještě nezkoušela klasický chléb, zatím si experimentuju se sladkými, ale určitě se chci pokusit, protože není nad čerstvý, domácí, křupavý chleba :) Krásnou sobotu, konečně snad nebude pršet :)

      Vymazat
  2. Banánový chlebíček už jsem dlouho nedělala. Mám tedy jiný recept - s arašídovým máslem, ale někdy bych mohla vyzkoušet i tento.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, Stáni, přidat arašídové máslo není marný nápad, tak to někdy vyzkouším :)

      Vymazat
  3. Šárko, na banánový chlebíček je specialistka naše Terka. Já jsem ho kdysi pekla, moc mě nenadchnul,. ale ona ho postupně "vytunila" k dokonalosti. Recept je myslím hodně podobný tomu tvému.
    Přeji hezkou sobotu, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, na těhle chlebíčkách je fajn, že člověk může pořád zkoušet a přidávat a ubírat a tunit. Mě tady nadchl ten jogurt, že je chlebíček mokřejší, nemám ráda dusivé buchty :)) Krásný víkend :)

      Vymazat
  4. Vyzkouším. Mám doma takové smutné banány....na chlebík jako dělané :-)

    OdpovědětVymazat