úterý 3. prosince 2024

ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO STROMU, RECEPT NA RYBÍ POLÉVKU, ADVENT U NÁS DOMA

Krásný večer vám všem :)

Do dnešního článku jsem se rozhodla zakomponovat hned několik věcí. Podíváme se na vánoční strom v Pardubicích, vyzkoušíme rybí polévku a nakoukneme k nám domů na předvánoční výzdobu.

Do Pardubic na rozsvícení stromu jezdíme už možná víc než deset let. Většinou se ve stejný termín rozsvěcí strom i u nás v Přelouči, ale my jsme už tak nějak zvyklí na ty Pardubice, i navzdory davům lidí. A že letos opravdu byly pořádné davy. Ještě před vstupem na náměstí si mohly děti ve stánku s poštou Ježíškovi vytvořit svůj vlastní dopis pro Ježíška.


Na Pernštýnské náměstí jsme dorazili asi dvacet minut před sedmnáctou hodinou, kdy to mělo vypuknout. Na pódiu měly hudební vystoupení menší děti. Obešli jsme pár stánků a zařadili se do fronty na punč. Potom jsme se šli postavit někam poblíž stromečku, ale už nebyla šance, koukali jsme tedy zpovzdálí. Přesně v 17 hodin se stromeček rozsvítil. Je veliký a nádherný. Letos přibyly i nějaké další atrakce pro návštěvníky. Ani se nám nepodařilo obejít a nakouknout do všech stánků, ale ve většině případů šlo o stánky s občerstvením. Jen v minimu z nich byly nabízeny například hrnečky, vykrajovátka, keramika, vánoční dekorace a věnce.






Po rozsvícení stromečku jsme se šli podívat k automatickým mlýnům. Padala docela mlha, takže i na fotografiích je to vidět. Děti se tam mohly projet na mašince nebo na kolotoči. Také bylo k dispozici vyhlídkové kolo.




Do tohoto krámečku na starém městě  zavítám vždy před vánoci. Najdete tam všechno možné od keramiky, porcelánu po dárkové čaje, čokolády nebo voňavá mýdla. 

Cestou zpět jsme procházeli opět přes náměstí a ještě jsme se na třídě Míru zastavili v oblíbené kavárně Café Bajer na kafíčko a štrůdl. 

Po cestě na nádraží jsme proběhli přízemím obchodního centra, chtěla jsem se podívat na letošní výzdobu. Moc se mi líbily zavěšené ozdoby a šišky :)


A od vánočního stromečku zabrousíme k jídlu. V týdnu jsem vyštrachala z mrazáku nějaké odřezky a kousky z kapra. Tak jsem si řekla, že konečně poprvé zkusím polévku. Nečekala jsem to, ale vážně se povedla a pochutnali jsme si. Recept vám sem vložím.

Bála jsem se, aby polévka nebyla nějak moc cítit rybinou, ale vůbec, fakt byla moc dobrá. Nevím, jestli ji budu dělat na vánoce, k večeři nám úplně stačí smažený kapr a salát. Možná místo vinné klobásy k obědu na Štědrý den. Uvidíme, na čem se s mužem domluvíme.

RECEPT:

600g rybího masa a odřezků
cibule
dvě mrkve
dvě petržele
kousek celeru
voda
kostka zeleninového bujónu
bobkový list
nové koření
sůl, celý pepř
muškátový oříšek
polévkové byliny
máslo/olej
hladká mouka
rohlíky na krutony

Rybí maso a polovinu kořenové zeleniny si dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list, bujónovou kostku, vodu, sůl a přivedeme k varu. Vytváří-li se na povrchu pěna, sbíráme ji lžící. Vývar táhneme na mírný stupeň asi 40 minut, poté ho scedíme, maso obereme a na konci přidáme do hotové polévky.

V čistém hrnci si na oleji či másle dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a druhou polovinu kořenové zeleniny. Zasypeme moukou a dál restujeme. Poté vlijeme připravený rybí vývar a cca 20 minut vaříme na mírném ohni. Dosolíme, přidáme mletý muškátový oříšek a polévkové bylinky nebo petrželku. Nakonec vložíme obrané rybí maso. Já osobně jsem měla na polévku pouze rybí maso, neměla jsem jikry ani mlíčí.

Na trošce oleje nebo klidně nasucho si opražíme krutonky z rohlíků a můžeme podávat. Dobrou chuť.


A nakonec vám ukážu naši adventní výzdobu. Nevytáhla jsem ještě všechny vánoční dekorace, hlavně světýlka ještě chybí rozmístit, takže prozatím tak lehce a postupně zase něco přidám.






Někdo kožešinku pojal za svůj pelíšek :) Taky si Kejsinka asi myslí, že ten menší skřítek je její hračka, protože ho už v nestřežené chvíli začala mordovat. No, nevysvětlím asi pejskovi, že zrovna tenhle plyšák není jeho ale paničky :))


A to je z dnešního článku všechno. Napište mi, zda chodíte na adventní trhy, rozsvícení stromečků, nebo vás třeba odradí davy lidí a tlačenice. My bychom se rádi teď v neděli zajeli podívat na výzdobu a trhy do Poděbrad. Nikdy jsme tam o vánocích nebyli, tak snad nám to vyjde. A v pátek vyrážíme s kamarádkami do Prahy, tak to se moc těším. 

Ještě mi můžete napsat, zda vaříte rybí polévku nebo ji vůbec nejíte.

Mějte se krásně a užívejte si v poklidu a ve zdraví adventní čas.

Šárka ♥


12 komentářů:

  1. Vánoční trhy mám ráda odmala. Vždy se na ně a na jejich atmosféru moc těším. Líbí se mi tvoje vánoční zdobení. Odkud máš toho zlatého louskáčka? Je nádherný.
    Rybí polévku fakt neeee)))
    Užij si Prahu. Já tam byla v neděli na koncertě Čechomoru a stihla jsem i trhy před Palladiem a na Staromáku.
    Hezké dny přeji. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, děkuji. Toho zlatého louskáčka jsem loni sehnala v Pepku 😊

      Vymazat
    2. Aha, tak to mám už smůlu. Letos jsem tam jednou nakoukla a žádného takového krasavce jsem tam neviděla.

      Vymazat
  2. Šárko, já na vánoční trhy moc nechodím (protože moc lidí), jen výjimečně na nějaké malé. Ale mám pocit že od covidu jsem nikde nebyla. Rybí polévku nejím (od mala), takže ani nedělám . On mi stejně kapr, kuřecí řízek a salát bohatě stačí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáňo, já si taky myslím, že k večeři bychom polévku určitě už nedali, stačí ten salát a praská nám břicho 😃😃

      Vymazat
  3. Šárko, to je nádhera. Fotografie z rozsvícení stromu a ty večerní z pernštejnského náměstí jsou super. I u nás bylo veselo, jen fotky jsem neměla čas stáhnout. Máš to moc hezké i doma. Jdi šikovná. Přeji ti krásné dny adventu a děkuji za komentáře na mém blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, moc ti děkuji za milý komentář. Krásné dny přeji 😊

      Vymazat
  4. Šárko, děkuji za reportáž z rodného města, sama jsem na náměstí ještě nebyla :o)
    Polévku dělám víceméně stejnou, ta u nás musí být.
    Doma máš moc hezky, Kejsince se nedivím, tak kožešina je prostě lákavá...
    Měj hezké adventní dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Šárko,navodila jsi krásnou vánoční atmosféru.Stromeček v Pardubicích jsem už viděla od vnučky na messengeru.Žije v Pardubicích s přítelem už dva roky.Já bych se chtěla podívat na vánoční trhy o víkendu u nás,ale asi to nevyjde.Jsou v pátek a sobotu a to slavím s rodinou svátek.Zaujaly mě Poděbrady.mám kousek od nich sestru.Doma to máš nádherné a krásného pejska.
    Měj hezký předvánoční čas.

    OdpovědětVymazat
  6. Já naše vánoční trhy miluji a chodím s manželem, pak kamarádkami, sestřenicemi..... Máš krásnou výzdobu. Odkud máš ty obrázky?

    OdpovědětVymazat
  7. Šárko, ráda jsem se u tebe podívala znova do Pardubic - nedávno jsem četla knížku, děj se odehrával právě tam - a zatoužila jsem se tam po letech vrátit. Tak třeba v lednu?Máš to doma vymazlené, zvědavě jsem nakoukla. Už se těším na zdobení stromku u nás. Rybí polévku vaří dcera a je vynikající. Tvůj recept srovnám s jejím. Pa a měj se moc hezky. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  8. Šárko, máš doma krásnou výzdobu a je vidět, že myslíš i na mazlíčka. Stromek a náměstí je opravdu nádherný, pěkné adventní dny, zdravím 😀😊

    OdpovědětVymazat