úterý 9. října 2018

České filmy mě baví #8



Krásný slunečný den, milí přátelé :)

Konečně tady mám pro vás zase několik českých filmových tipů. A začnu filmem, na který stále můžete vyrazit do kina. Jde o komedii režiséra Rudolfa Havlíka Po čem muži touží.

Po čem muži touží
Charismatický cynik Karel Král (Jiří Langmajer), trochu šovinista a sarkastický sympaťák, na kterého ženy letí, je šéfredaktorem časopisu Playboy. Jednoho dne jeho nezávazný způsob života utrží hned několik ran. Dostane výpověď kvůli průšvihům a poklesu prodejnosti časopisu, bývalá manželka a dcera (Andrea Hoffmannová a Sara Sandeva) ho opět naštvou, neznámá žena mu nabourá auto a na jeho místo je dosazena pohledná mladá šéfredaktorka Leona (Táňa Pauhofová). Karel vyřeší problémy po chlapsku – společně s nejlepším kamarádem Čestmírem (Matěj Hádek) se opije a v dobrodružné noci si přeje, aby se stal ženou, protože „ženský to mají v životě mnohem jednodušší a on je na tom kvůli nim bídně.“  Ráno Karel zjistí, že následkem noční alkoholické „jízdy“ a zásahem vědmy Zoltany (Pavla Tomicová) se stal ženou (Anna Polívková). Ovšem pouze fyzicky. Karel se jako Karla musí vyrovnat nejen s novým vzhledem, ale hlavně se naučit fungovat v ženském těle a zjistit, zda to mají ženy opravdu snazší?

Nám se film hodně líbil, dlouho jsem se v kině takhle nezasmála. Anička Polívková je zkrátka talent. Pokud se chcete odreagovat, pobavit, utéct od starostí, vyražte do kina.



Další film, který jsem shlédla nedávno, byla Chata na prodej od režiséra Tomáše Pavlíčka.

Chata na prodej
Rodiče prodávají starou chatu, pro kterou už nemají využití. Před předáním chaty novému majiteli se však matka (Ivana Chýlková) rozhodne uspořádat poslední pořádnou rodinnou slezinu. Zbytek příbuzenstva neprojevuje přílišné nadšení, tahle setkání bývají vždy dost náročná. Děda (Jan Kačer) už je duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) tyto akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s přítelkyní (Judit Bárdos). Babička (Jana Synková) je specialistkou na upřímné dotazy, které ostatní přivádějí přinejmenším do rozpaků. Nevyrovnaná dcera (Tereza Voříšková) na chatu přibere svého úspěšného německého přítele (Michael Pitthan), který se jediný na rodinný výlet těší, protože neví, do čeho jde. Naděje na idylický víkend na samotě u lesa rychle skončí, ale opravdové dobrodružství začne těsně nad ránem, když rodina zjistí, že se kamsi vytratil dědeček. Stopy vedou do lesa…


Na film jsem šla do kina proto, že jsem dlouho v ničem neviděla hrát Ivanu Chýlkovou.  Ale nijak jsem z filmu nebyla nadšená. Prostě jsem ho zkoukla a vypustila z hlavy. Herecké výkony neoslnily, i když Chýlková snad nemůže být nikdy špatná. Prostě taková nějaká šeď. Pokud neuvidíte, o nic nepřijdete.


Krátce po Chatě na prodej jsme shlédli film O rodičích a dětech režiséra Vladimíra Michálka. Je to už starší film a já jsem ho stále odkládala.

O rodičích a dětech
Komedie O rodičích a dětech chce navázat na nejlepší tradice české filmové komedie. Vtipné dialogy, výjimečné herecké výkony a humor spojující diváky napříč generacemi. Příběh filmu vychází ze zdánlivě banální situace. Syn (David Novotný) jde na procházku se svým otcem (Josef Somr)... Syn je zralý čtyřicátník a žije spokojeně se svou přítelkyní. Otci je přes sedmdesát. Je bývalý vědec-biolog. Klasický intelektuál v dobrém slova smyslu. Zdánlivě jediné, co tyto dva muže spojuje, je to, že se jdou jednou za měsíc společně projít Prahou. Nicméně jsou svázáni poutem čtyřiceti let společného života. V brilantně vedeném dialogu se před námi odkrývají dějiny dvacátého století a všechny absurdity s ním spojené. Odhalují se ta nejhlubší místa lidských vztahů. Odtajňují se staré resty, trápení a radosti. Na scéně se objeví Vnuk, o kterém Syn neměl přes dvacet let ani tušení. A některé chyby se opakují znovu a znovu.

Film o lidských vztazích a nejen mezi otcem a synem, kde excelovali Josef Somr s Davidem Novotným, mě oslovil velmi mile. Pokud máte rádi i poklidnější, poetičtější dílka, která však ukrývají hluboké myšlenky, určitě mrkněte.



A posledním filmem dnešního článku je Rodinný film režiséra Olmo Omerzu – vůbec nevím, jak skloňovat. Jde o koprodukční film a režisér pochází z Lublaně.

Rodinný film
Jak se vypořádají s nečekanou svobodou dvě dospívající děti, jejichž rodiče se vydali na plavbu jachtou po oceánu? Co udělá odloučení s dosud perfektně fungující rodinou? A co když do tohoto rodinného „testu" vstoupí další, nečekaně dramatická událost?

Co říct k tomuto filmu? Vcelku zvláštní, chvílemi zdlouhavý, potom dramatický a na konci až srdcervoucí. Nebude pro každého, ale já určitě nelituji, že jsem ho zkoukla.





Pro dnešní článek je to vše, ale už mám nachystané tipy na další a také na jeden se zahraničními filmy. Možná se někteří diví, že zmiňuji i filmy, které mě osobně úplně nenadchly, to ale neznamená, že se nemůžou líbit někomu jinému. Takže proto :)

Jaký film jste viděli v poslední době? Napište mi do komentářů, ráda se inspiruji, blíží se dlouhé zimní večery... 

Mějte se krásně a užívejte babího léta.

Vaše Šárka♥

8 komentářů:

  1. Šárko, také mám ráda české filmy, ale poslední dobou jsem žádný neviděla. Na tem první se moc těším, takže děkuji za tip. Pa D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My teď sjíždíme seriály Labyrint od Stracha a je to super. Pokud jsi náhodou neviděla, doporučuji. Měj se krásně, Dášo :)

      Vymazat
  2. Šári, moc děkuji za tipy ;-) Já české filmy mám moc ráda, ikdyž poslední dobou jich tolik dobrých nebylo. Za poslední roky u mě vede Teorie tygra.
    Moc ráda se podívám na další.
    Krásný den
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, Teorie tygra se mi také moc líbila. A z poslední doby hodně Tátova volha, Úsměvy smutných mužů a Po čem muži touží :) Měj se krásně ♥

      Vymazat
  3. Na první film se chystám. Pana Somra miluji, takže O rodičích a dětech taky. Mám ráda české filmy, i když poslední dobrý byla Tatova Volha.

    OdpovědětVymazat
  4. Já teda české filmy moc nemusím, ale podívám se aspoň trailery :), ať nemůžu říct, že jsem jim nedala šanci. :D

    Káča
    http://kacahanova.cz

    OdpovědětVymazat