středa 24. června 2020

Zbavte se vetchozrakosti pomocí operace Prelex


Přestože jste brýle dosud nenosili, je velká pravděpodobnost, že kolem 45. roku věku si je pořídíte. V tomto věku se totiž vlivem stárnutí zhoršuje schopnost zaostřit na blízko.

Hovoříme o vetchozrakosti neboli presbyopii. Malá písmenka v textu vidíte rozmazaně, ale lze je přečíst, pokud text oddálíte. Postupem času se však brýle na čtení stanou nezbytnými.
Nástup presbyopie mohou ovlivnit oční vady. Trpíte-li krátkozrakostí, presbyopie se u vás objeví později, máte-li dalekozrakost, zpravidla se presbyopie objeví dříve. Vyhnout vetchozrakosti se, bohužel, nedá. Jde o jev přirozeného stárnutí.

Vada je nejčastěji korigována brýlemi či kontaktními čočkami. Jelikož se často horší také vidění na střední vzdálenost i na dálku, je potřeba si pořídit brýle či čočky na různé vzdálenosti. Ideálním řešením jsou v takovém případě brýle s multifokálními skly, které  umožňující ostré vidění na všechny vzdálenosti. Je možné také používat multifokální kontaktní čočky, na ně je však potřeba si zvykat od počátku nástupu vetchozrakosti.

Bezbolestné odstranění vetchozrakosti

Zahodit multifokální brýle můžete tehdy, rozhodnete-li se podstoupit Prelex. Jde o bezbolestnou a velmi rychlou metodu, trvající pouhých několik minut. Při tomto zákroku se vymění původní lidská čočka za umělou trifokální nitrooční čočku. Během provedení Prelexu jde odstranit natrvalo jakékoliv množství dioptrií. Výhodou této metody také je, že v budoucnu jedince nepostihne šedý zákal. Také riziko vzniku záchvatovitého zeleného zákalu je mnohem nižší.

Výhody operace presbyopie

Jde o trvalé řešení vetchozrakosti i dalších očních vad, o rychlou a bezbolestnou ambulantní operaci, implantují se pouze vysoce kvalitní čočky výrobců Alcon a Zeiss, nejmodernější technologie asistují špičkovému lékařskému týmu, nastává konec střídání brýlí a života bez nutných omezení.

Zda je pro vás zákrok vhodný, vyhodnotí lékař na základě podrobného oftalmologického vyšetření. Počítejte s tím, že bude trvat alespoň 2-3 hodiny. Oči bude nutno rozkapat, aby se rozšířily zornice a uvolnily akomodační svaly. Změří se reálný počet dioptrií. Operaci je nutno absolvovat do tří měsíců od vyšetření. Čím dříve, tím lépe. 

Operační zákrok

V den operace nepoužívejte žádné mastné krémy na obličej ani líčidla. Vezměte si sebou oblečení, do kterého se budete moci na klinice převléknout. Pokud jste nachlazení či máte teplotu, bude nutné operaci odložit na pozdější termín.

Před operací vám bude oko znecitlivěno kapkami. Nemusíte se tedy obávat žádné bolesti. Oční víčka vám přidrží speciální rozvěrač, aby nedocházelo k mrkání. Abyste během operace zaměstnali nervózní ruce, zapůjčí vám klinika plyšáka na stisknutí.

Oční mikrochirurg jemným způsobem odstraní vaši přirozenou oční čočku a na její místo implantuje novou umělou trifokální čočku.

Operační ránu se nezašívá, řez je velmi malinký a sám se uzavře. Po zákroku budete mít oko přelepeno. Po krátkém odpočinku můžete v doprovodu odejít domů. Operace druhého oka se provádí většinou po 3 až dnech po prvním oku. 

Pooperační režim

Po zákroku je třeba dodržet klidový režim, zůstat doma a odpočívat. Pokud se nedostaví žádné obtíže, je možné sledovat televizi. Náplast si odlepte až druhý den ráno. Poté  si začnete kapat oční kapky, které po operaci dostanete.

Rekonvalescence je velmi individuální, v prvních týdnech může zraková ostrost různě kolísat. Přesto denní aktivity i kancelářské činnosti budete moci vykonávat již během třetího dne po operaci. Vyhýbejte se zakouřeným a zaprášeným prostorám.

NeoVize jako jediná klinika na Moravě nabízí klientů laserovou operaci PRELEX, která je prováděna femtosekundovým laserem LenSx, při níž se nepoužívá skalpel.

Cenu zákroku najdete v aktuálním ceníku.

Zdroj informací pro článek:  https://www.neovize.cz/, https://www.duovize.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat