sobota 21. července 2018

České filmy mě baví #7



Krásný den vám všem :)

Dnes vám přináším další z filmových článků. Mám tady spoustu českých filmů, které jsem viděla a ještě o nich nepsala, takže do jednoho článku je určitě nenacpu, tudíž se brzy můžete těšit na další z této škatulky.

Začnu filmem, na který můžete jít do kina, je to totiž žhavá novinka. Jedná se o Úsměvy smutných mužů. Film byl natočený podle knihy Josefa Formánka a jde o autobiografii. Určitě to nebude film pro každého, jelikož popisuje závislost, odehrává se především v léčebně. Ovšem natočený je skvěle. Knížku jsem zatím nečetla, ale chystám se na ni. Hodně mě k filmu přitáhl i představitel hlavní role David Švehlík. Mám ho ráda a jeho výkon v Úsměvech je vynikající. Film režíroval Dan Svátek.







Dále jsme se podívali na trilogii Zahradnictví. Na tu jsem se chystala hodně dlouho. Možná jsem od toho ale čekala trošku víc. Nejsem úplně nadšená, nicméně nelituji času, který jsem filmům věnovala. Nejméně mě oslovil asi druhý díl Dezertér. Jinak tato trilogie časově předchází Pelíškům a některé hrdiny zde potkáte. Trilogie zabírá dvacet let života v podstatě jedné velké rodiny a jejich příbůzných a blízkých. Začíná ve 40. letech za německé okupace a končí koncem padesátých let, kdy zabírá komunistický převrat. Režie se ujal Jan Hřebejk.

Rodinný přítel







Dezertér







Nápadník




Dále tady mám něco na odlehčení. Něžné vlny nejsou rozhodně už žádná novinka. Já jsem se filmu vyhýbala asi díky té úvodní fotce děvčete pod vodou. Myslela jsem si, že půjde o nějakou puberťáckou trapárnu. Ale nakonec mě film moc mile překvapil. Pro chvíle oddechu ho vřele doporučuji. Film režíroval Jiří Vejdělek.




A nakonec zabrousím opět do vážnějšího a ne právě pozitivního tématu. Dlouho jsem chtěla vidět film Kobry a užovky. Nedávno jsem se k němu konečně dostala a je to docela nářez. Opět film o závislosti a problémech s ní spojených. Je to tedy zase úplně něco jiného než Úsměvy smutných mužů, tady jde navíc o drogy, nicméně následky jsou vždy hodně podobné. Zde excelovali bratři Hádkové. Dívala jsem se, že jak Úsměvy tak Kobry mají obdobně 78%. Já za sebe musím říct, že Úsměvy se mi líbily mnohem víc, jak zpracováním, tak hereckými výkony. Film Kobry a užovky režíroval Jan Prušinovský.




Pro dnešek to bude všechno. Další filmový článek však na sebe nenechá dlouho čekat.

Mějte se nádherně...

Vaše Šárka ♥

10 komentářů:

  1. Miluji české filmy, takže jsem všechny ( až na ten první) uvedené viděla a všechny se mi moc líbily. Jak se ti líbila trilogie Zahradnictví? Nemáš k ní nic napsaného. Mně moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, psala jsem to jen v úvodu k té trilogii, už ne k jednotlivým dílům. První a třetí díl se mi líbily, prostřední méně. Možná jsem celkově čekala trošku víc, nicméně to zase bylo zajímavé nahlédnutí do historie. U prvního dílu jsem byla trošku zmatená, jak je to s těmi Pelíšky, jelikož tam se nikdy nemluvilo o druhé dceři p. Kodeta. To mě zmátlo.

      Vymazat
  2. Já to.stejný!jednička je novinka!určo nevynechám :-) Ila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, Úsměvy opravdu stojí za to, David Švehlík to zahrál naprosto bravurně :)

      Vymazat
  3. Šárko, také mám ráda české filmy, ale ne všechny jsem viděla. Věřím, že na podzim něco dokoukám, ale teď jsme víc venku, než u televize. :o)
    Přeji krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dášo, my koukáme tak po večerech, když je chvíle a do kina se občas běžíme ochladit v těch vedrech :) Jinak klasicky tv vůbec nesleduji. Měj se krásně ♥

      Vymazat
  4. Šarko, určitě více takových článků!! Vždy když si vybírám nějaké filmy, na co koukat, tak se napřed dívám po nějakých českých a pak až po filmech ze zahraničí. Zbožňuji ty české, takže Ti chci moc poděkovat za nové tipy. Z tvé inspirace znám pouze Něžné vlny, ty ostatní neznám, takže jsem si je už zapsala do svého filmového seznamu v mobilu a brzy je budu muset všechny z kouknout! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  5. Já moc české filmy nesleduji, takže jsou všechny pro mě novinka :) ale díky za tipy, třeba někdy na nějaký mrknu, měla bych to napravit :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zase raději sleduji české, i když te´d jsme sjížděli i nějaké zahraniční, takže možná vyjde článek i o nich, až jich bude víc.

      Vymazat