pondělí 18. května 2020

Rakytník řešetlákový je vitamínovou bombou mnoha podob


Rakytník řešetlákový nebo také úzkolistý je opadavá dřevina z čeledi hlošinovitých, která tvoří trnité keře nebo menší stromky s nažloutlými květy a oranžovými plody. Právě ty v sobě skrývají učiněný poklad.

Rakytník je široce pěstován v Evropě a Asii. U nás se pěstuje jako ovocná a okrasná rostlina a jeho kyselé plody si získávají čím dál větší oblibu. Je cenný pro vysoký obsah vitamínu v plodech i léčivé schopnosti jeho olejových složek. Uplatnění nachází rakytník také ve veterinární medicíně. Využít lze nejen plody, ale také listy i dřevo.

Oranžovými kuličkami proti chřipce i depresi

Rakytník je výjimečný svým vysokým obsahem vitamínu C v plodech. Pro pokrytí denní dávky stačí zkonzumovat 10 bobulí. Dále rakytník obsahuje omega-7-mononenasycené mastné kyseliny, především kyselinu palmitoolejovou, která se v přírodě vyskytuje pouze velmi vzácně. Z dalších důležitých látek jmenujme kyselinu listovou, karotenoidy, vitamíny B komplexu a dále vitamíny D, E, A, K. Rakytník obsahuje také stopové prvky jako železo, bór, mangan, třísloviny a sacharidy. Dále v něm najdeme alkaloid hyppophein, který se v lidském těle přeměňuje na hormon serotonin a ten, jak je všeobecně známo, je významným bojovníkem s depresemi.

Více najdete v článku na magazin.cz

Vaše Šárka ♥
 

3 komentáře:

  1. Rakytnik je fakt užasný - mám velmi rada rakytnikový čaj :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám teď krém na ruce s rakytníkem a krásně voní :).

    OdpovědětVymazat
  3. Rakytník jsme poctivě zasadili i v nové zahradě a uvidíme jak se mu bude dařit. Já ho tedy zrovna nemusím,ale mužíček ho poctivě celou zimu lupe každý den. Šári krásný den ti přeji. Z💙

    OdpovědětVymazat