čtvrtek 3. října 2024

KUPUJETE SI ADVENTNÍ KALENDÁŘ? KOSMETICKÝ, ČAJOVÝ, ČOKOLÁDOVÝ, ANEBO I PRO VAŠE MAZLÍČKY?


Krásný podvečer :)

Dnes bych se s vámi ráda trošku pobavila na téma adventních kalendářů. Je sice teprve začátek října, ale kalendáře jsou už ve většině případů v prodeji, takže nikdy není dost brzy. Však víme, jak to vypadá v obchodech, vánoce už v plném proudu. Na mě je to sice všechno moc uspěchané, ale tak co naděláme. Jen si říkám, že malé děti z toho musí mít zmatek v hlavičkách, když už pomalu od konce léta vidí vánoční ozdoby v obchodě. Ano, třeba obchod Tedi měl opravdu už o prázdninách vánoční nabídku letos i loni.

Já jako už dávno 40+ si samozřejmě vzpomínám na své dětství a i na dětství mých dětí, které se neslo v rámci čokoládových adventních kalendářů. Já jako malá holka jsem byla absolutně nadšená, když jsem ho k Mikuláši dostala. A jelikož Mikuláš chodí 5. prosince, mohla jsem si vyloupat ten večer PĚT okének, to byl vážně masakr :)) A potom jsem si poctivě každý den vyloupla jen to jedno okénko a těšila se, jaký tvar bude čokoládka mít. A to samé vlastně moje děti. Taky dostávaly klasické čokoládové kalendáře.


Za spoustu let, když už byly děti dávno velké a tak nějak šlo tohle téma úplně mimo mě, anebo jsme si symbolicky nadělili opět ten klasický čokoládový kalendář, jsem objevila, že maminky dětem vyrábějí různé adventní kalendáře, plní pytlíčky nebo krabičky drobnostmi, hračkami, sladkostmi. To se mi moc líbilo a třeba tyhle nápady jednou využijeme u vnoučátek, až nějaké budou. No a za další spoustu let jsem teprve objevila, že existují kalendáře kosmetické, čajové, s různými potravinami, marmeládové, kalendáře se svíčkami, pochutinami pro pejsky, bižuterií atd. 

Jeden rok jsem strašně toužila po kosmetickém kalendáři z eshopu Lookfantastic. Přišlo mi, že je ještě cenově únosný, ale prošvihla jsem ho. Udělala jsem si ten rok tedy radost kalendářem značky Rituals a byla jsem celkem spokojená, dokonce možná i nadšená, protože jsem si ho dovezla z polské Sephory za pěkný peníz. Následovně ještě jeden rok jsem si ho od Rituals pořídila a potom jsem si začala říkat, zda to má vůbec cenu. Rituals sice miluju, ale některé produkty se opakovaly a už to ztratilo takový ten punc originality a překvapení. Okukovala jsem i kalendář na stránkách Cult Beauty, ale dát za kalendář cca 7000,-, když člověk určitě nevyužije úplně všechno? Nejsem blázen, to vážně ne. Nedala bych ani polovinu, co stojí zhruba kalendář od Sephory. Také Rituals už znatelně podražil. 

Takže ne, po několikaletém přemýšlení a uvažování a vyzkoušení jsem usoudila, že pokud nevyužiju vše, určitě se to nevyplatí. Samozřejmě se můžete podívat dopředu na eshopu na složení kalendáře, abyste věděli do čeho jdete. Tohle bych asi udělala vždy, překvapení nepřekvapení. Ale já jsem pak usoudila, že pokud budu chtít utratit peníze a vyzkoušet nějaké lákavé produkty, můžu si cíleně vybrat to, co opravdu využiju v cestovní verzi. 

Ovšem pokud někdo touží po kosmetickém adventním kalendáři, určitě do toho běžte a udělejte si radost. Já vás rozhodně neodrazuji. Jenom jsem v kostce napsala, k čemu jsem dospěla po letech já.

Když ale pomineme kosmetiku, docela bych si udělala radost nějakým čajovým adventním kalendářem, anebo jsem loni v DM drogerii viděla kalendář z těch jejich bio mňamek, tak možná po něm se podívám. Lákal mě před lety i se svíčkami Yankee Candle, ale potom, co jsem viděla, jak kalendář vypadal, že tam bylo pár druhů vůní, které se opakovaly, takže jednu vůni jste měli v kalendáři několikrát, tak mě lákat přestal. Ale ani takový Lindt nebo Kinder by nebyl k zahození, čokoládu miluju.

Docela mě překvapilo zjištění, že i pejsci a kočičky mají své adventní kalendáře, ale my máme alergika, takže, bohužel, tohle jde úplně mimo nás.

A jak to máte vy? Budu se moc těšit na vaše komentáře. Dopřáváte si překvapení, a v tom případě jaké, jestli čokoládovou klasiku nebo něco jiného? Určitě mi napište, moc ráda si všechno přečtu a třeba se inspiruju a objevím něco nového.

Mějte se krásně a opatrujte se.

Šárka ♥ 

3 komentáře:

  1. My si s manželem kupujeme čokokalendář z IKEA a o čokoládičky se spolu dělíme, abychom zas tak neztloustli)))) A vnučce dělám pytlíčky s překvapením a spolu si vyrábíme advenťák papírový.
    Přeji hezké dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Vánoce mám ráda od dětství i když teď už to není ono,když jsme sami.Dokud byly děti malé vyráběla jsem pro ně různé adventní kalendáře,většinou jsem je šila a to samé i vnoučatům.Později jsme je dělali společně.Teď nám to občas oplatí docela vtipnými adventními kalendáři.Loni jsem měla čajový a co měl manžel si nevzpomenu.Otevírat okýnka mě baví.Ale naší kočičce objednávám adventní kalendář pravidelně na internetu.
    Ty obchody co uvádíš vůbec neznám a ráda se do jejich eshopů podívám.
    Šárko,hezký večer

    OdpovědětVymazat
  3. Já si pravidelně kupuju čajové kalendáře, protože sbírám čajové přebaly. Takže pokaždé, když se objeví nová verze, tak ji "musím mít" :). Letos mám políčeno na Sonnentor a DMko, protože ty jsou nové a mají speciální kalendářové přebaly (některé firmy mají jen označená okénka, ale v nich čaje s běžnými přebaly jako jsou v krabičkách) a uvažuji ještě o English tea shop. Asi tři roky po sobě jsem měla kalendáře s dobrůtkami od DMka (a myslím dvakrát i od Rossmanna, ale ten už ho loni neměl). Ostatně já mám o advenťákách a jejich obsahu vždycky v prosinci několik článků. Pořád váhám nad nějakým kosmetický, ale pokud bych se pro něj rozhodla (to asi jen v případě, že nebudou mít ten "jídlení"), tak bych volila Baleu nebo Alverde, kde ta cena není tak vysoká.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat