pondělí 30. září 2024

KNIŽNÍ PŘÍRŮSTKY 2024/4


Krásný pondělní večer :)

Dnes bych vám chtěla ukázat několik nových knížek, které jsem si pořídila na konci prázdnin. Potřebovala jsem ještě jednou využít slevovou akci nakladatelství Host na paperbacky, která probíhá každé prázdniny. A mám tady i jednu výhru. Pojďme se na knihy podívat.

Z Hostu jsem si vybrala první tři díly série Případy policejního psychologa Sebastiana Bergmana. Nechtěla jsem už začínat další detektivní sérii, dokud zase nedokončím nějakou rozečtenou, ale tak já než se ke knihám dostanu, tak určitě dočtu něco už dlouho rozečteného :)) Mám tady rozečtenou sérii od Chrise Cartera, ale tam mi chybí přečíst jen jedna kniha. Potom mám rozečtenou sérii od Michaely Klevisové, knihy s Herculem Poirotem od Agathy Christie a hlavně pak čeká spousta sérií ještě nerozečtených :)) Je to prostě nekonečný příběh :))


TEMNÁ TAJEMSTVÍ – HANS ROSENFELDT, MICHAEL HJORTH
První díl série o policejním psychologovi Sebastianu Bergmanovi. 

Na policejní ústředně zvoní telefon. Šestnáctiletý chlapec Roger zmizel a jeho matka si dělá starosti. Je po něm vyhlášeno pátrání a skupina mladých skautů zanedlouho nalezne v bažinách jeho zohavené tělo. Rogeru Erikssonovi někdo vyřízl srdce z hrudi. Případ přebírá švédská kriminálka a využívá nabídky pomoci od psychologa Sebastiana Bergmana, jednoho z předních expertů na sériové vrahy. Sebastian se sice po smrti své ženy a dcery úplně vzdal policejní práce, ale má své vlastní důvody, proč chce být součástí týmu. Jeho zprvu vlažný přístup k vyšetřování se postupně mění v upřímnou snahu složit jednotlivé dílky skládačky a odhalit vraha. Ne všichni členové vyšetřovacího týmu jsou však Sebastianovou přítomností nadšeni. Jeho neurvalé způsoby a bezohledné chování, pramenící z pocitů prázdnoty po ztrátě rodiny, hraničí se zastrašováním a narušují harmonii skupiny. I přes osobní neshody se vyšetřovatelům podaří zjistit, že všechny stopy vedou jedním směrem — k prestižní soukromé škole, kam Roger chodil. Palmlövské gymnázium se na první pohled zdá být pro chlapce ideálním prostředím. Pod povrchem však dřímají temná tajemství. 

Kniha Temná tajemství přináší inteligentní a strhující příběh, který se čte jedním dechem. Michael Hjorth a Hans Rosenfeldt píší jistou rukou a přesvědčivým tónem. Připravte se na výjimečný zážitek! 

Temná tajemství jsou první společnou knihou autorské dvojice Hjorth & Rosenfeldt. Po vydání byla ve Švédsku osm měsíců na žebříčku bestsellerů. Všech šesti zatím vydaných dílů série s hlavním hrdinou psychologem Sebastianem Bergmanem se celosvětově prodalo na 5 milionů výtisků. Televize ZDF ve spolupráci se švédskou SVT natočila oblíbenou televizní adaptaci. 

Nyní už u nás bylo vydáno osm dílů.

UČEDNÍK – HANS ROSENDFELDT, MICHAEL HJORTH
Poprvé od chvíle, kdy pod vlnou tsunami ztratil svou ženu Lily a dceru Sabine, se cítí být s někým spřízněn. Nyní bojuje s rozhodnutím, zda dceři říci, že je její biologický otec, nebo si to nechat pro sebe. Situace se zkomplikuje poté, co Sebastian zjistí, že Vanja je členkou švédské kriminálky, a že spolu dokonce již pracovali jako kolegové, a to na případu vraždy Rogera Erikssona, během jejíhož vyšetřování si Sebastian stihl Vanju značně znepřátelit.

Týdny ji zpovzdálí sleduje, až zjistí, že jediný způsob, jak se k ní přiblížit, aniž by ji opět odpudil, je dostat se znovu do vyšetřovacího týmu. Ten právě pracuje na sérii brutálních vražd žen, které až do posledního detailu nápadně připomínají vraždy spáchané Edwardem Hindem, sériovým vrahem, kterého Sebastian před mnoha lety dostal za mříže. Hinde je ovšem stále ve vězení s přísnou ostrahou, což tým vede k přesvědčení, že narazili na jeho napodobitele. Jako nepopiratelný expert na Hindeho se Sebastian navzdory osobním nevraživostem do týmu znovu vrací a brzy dospěje k otřesnému poznání, že je s případem svázán mnohem více, než si původně myslel: všechny oběti s ním nějak přímo souvisejí a jeho dcera by se mohla ocitnout v bezprostředním nebezpečí.

HROB V HORÁCH – HANS ROSENDFELDT, MICHAEL HJORTH
Dvě ženy při pěší túře v jämtlandských horách na severu Švédska najdou na břehu řeky ruku kostry. Místní policie však na místě odhalí celkem šest těl: čtyři dospělé a dvě děti. Je povolána švédská kriminálka a Sebastian Bergman vyráží se svým týmem do Jämtlandu. Na místě brzy zjišťují, že všech šest těl bylo pohřbeno současně, avšak stav pozůstatků stejný není. Dvě z těl se podaří snadno identifikovat jako holandský pár, který byl nezvěstný od listopadu 2003. Ostatní jsou záhadou — jejich DNA dokazuje, že se jedná o rodiče s dětmi; tou dobou se ovšem žádná rodina nepohřešovala.

Další záhadou je vyšetřování smrtelné dopravní nehody, k níž došlo ve stejném týdnu, kdy Holanďané zmizeli. Jméno, na které bylo auto pronajato, nevede k žádným dalším stopám. Státní kriminálce spousta věcí nedává smysl. Případ nabývá ještě větších rozměrů ve chvíli, kdy se protne s vyšetřováním podivného zmizení dvou afghánských přistěhovalců.

Policejní tým se pouští do vyšetřování s vytrvalostí a odhodláním, zároveň však musí čelit vlastním problémům, personálním změnám a nečekaným odhalením…

Série je hodně chválená, takže jsem na ni moc zvědavá. Ale ještě si chvíli počká na svůj čas.

Další dvě knihy jsou taky ze série, a sice detektivní série Vraždy v Cherringhamu, ale jsou to tenounké knížky, takže jsem si řekla, že vyzkouším a budu je číst třeba v době, kdy nebudu vědět po čem sáhnout a nebudu chtít nic tlustého. Umím si to ospravedlnit, že, hodně mě totiž nadchly taky obálky a to je pro čtení knihy fakt hodně důležité :)) Ne, teď vážně, taky někdy sáhnete po knize i z důvodu pěkné obálky? Úplně se tedy nenechám nalákat knihou mimo můj žánrový rozptyl, ale jinak se občas nechám chytit do sítí.


MRTVÁ V TEMŽI – NEIL RICHARDS, MATTHEW J. COSTELLO
Cherringham je klidné městečko, kde čas plyne pomalu a nic zvláštního se neděje. Dokud se jednoho dne neobjeví v řece nad jezem tělo mrtvé ženy. Sarah nevydrží nečinně přihlížet bezradné policii, které se nedaří vypátrat vraha její přítelkyně. Spolu s bývalým policistou Jackem, který bydlí na hausbótu nedaleko místa tragédie, se vrhá do případu, kde každý z podezřelých má co skrývat.

ZÁHADA PANSTVÍ MOGDON – NEIL RICHARDS, MATTHEW J. COSTELLO
Majitel panství Mogdon umírá v plamenech za velmi podezřelých okolností. Sarah s bývalým policistou Jackem nevěří, že by šlo o pouhou nehodu a že oheň vzplál sám od sebe. V přilehlé ospalé vesnici totiž žijí tři potomci mrtvého muže, kteří pravděpodobně zdědí po otci obrovské jmění. Co když mu ale někdo z nich na onen svět dopomohl?

Knihy nemají zas tak vysoká hodnocení, tak uvidím, když tak už další díly kupovat nebudu.

U napětí zůstaneme. Vlastně téměř všechny knihy z dnešní objednávky jsou detektivky nebo thrillery, jen jedna vybočuje :)


PRAVDA A LŽI – CAROLINE MITCHELL
Poznejte Amy Winterovou: detektiv inspektorku a dceru sériové vražedkyně. Detektiv inspektorka Amy Winterová doufá, že půjde ve šlépějích svého otce – vysoce uznávaného policejního důstojníka. Když jí ale přijde dopis z vězeňské cely Lillian Grimesové – jedné poloviny notoricky známého páru sériových vrahů – dozvídá se něco, co obrátí její život vzhůru nohama. Lillian, jež je zodpovědná za desítky vražd, které se udály před desítkami let, je učiněný ďábel. Psychopatická vražedkyně. A Amyina biologická matka. Teď je konečně ochotná prozradit místa, kam ukryla tři ze svých obětí – ovšem jen pod podmínkou, že Amy přistoupí na její hru. Zatímco její kolegové horečně pátrají po dívce, která zmizela ze zápraží domu své matky, Amy musí čelit vlastní temné minulosti. Straší ji mlhavé vzpomínky na sestru, která se obětovala, aby ji zachránila. Amy svádí závod s časem, aby našla chybějící těla. Co když ale Grimesová za mřížemi tahá za nitky víc, než si Amy myslí? A dokáže porazit své démony a zabránit další vraždě?

DÍVKY VE SNĚHU – STACY GREEN
Ne všechna monstra se schovávají ve skříni...
V odlehlých polích nedaleko minnesotského městečka Stillwater byste mohli křičet celé dny, ale nikdo by vás neslyšel. Když jsou ve sněhu náhodně nalezena těla patnáctiletých dívek Madison a Kaylee, šerif Hardin je přesvědčen, že jde o dílo sériového vraha přezdívaného Mráz. Agentka FBI Nikki Huntová však nepochybuje, že za vraždami stojí někdo z místních. Někdo, kdo věděl, kam oběti schovat, aby je nikdo nenašel.

Nikki se do rodného města vrací po dlouhých dvaceti letech. Poprvé od doby, kdy jako šestnáctiletá usvědčila Marka Todda, spolužáka ze školy, z vraždy svých rodičů. Skutečnosti, které čerstvě vypluly na světlo, by však mohly stav věcí zvrátit. Mark žádá o obnovení procesu a jeho bratr Rory naléhavě prosí Nikki, aby prošla nové důkazy.

Nikki ví, že vražda dívek je důležitější, ale Rory ji zviklá natolik, že začne pochybovat, zda kdysi věřila těm správným lidem. Může existovat spojitost mezi smrtí Madison, Kaylee a jejích rodičů? A dokáže se Nikki vypořádat se svou minulostí dřív, než zemře někdo další?

Samozřejmě, že Dívky ve sněhu jsou taky ze série :))

A poslední dvě knihy, které jsem měla v objednávce jsou Rozsudek smrti a Rozvod.


ROZSUDEK SMRTI – KRISTÝNA TRPKOVÁ
Soukromý detektiv Robert Herman je úspěšný ve své práci, v osobním životě se mu však daří o něco méně. Když jej jednoho dne požádá o pomoc manželka Artura Jonáše, soudce z Městského soudu v Praze, který byl obviněn z korupčního jednání, vidí v novém případu příslib změny a vybočení z běžné pracovní rutiny. Brzy však zjistí, že jeho klientka mu neříká úplnou pravdu a vyšetřování se začíná komplikovat. Čím hlouběji proniká do životů všech zúčastněných, tím temnější věci vyplouvají na povrch. V momentě, kdy dojde k vraždě, už pro Hermana není cesty zpět. Je odhodlaný přijít záhadnému případu na kloub za každou cenu…

Toto je druhé vydáni knihy K. Trpkové a přestože nemá nijak vysoké hodnocení, jde, myslím, o prvotinu, chci si ji přečíst, jelikož mě jinak autorka bavila a její styl psaní se mi líbí.

ROZVOD – MOA HERNGREN
Bea a Niklas jsou spolu přes třicet let. Bydlí se svými dvěma náctiletými dcerami v krásném prostorném bytě v centru Stockholmu a mají spokojené manželství. Když se Niklas jednoho večera po zcela bezvýznamné hádce nevrátí domů, Bea to vůbec nechápe. Očekává, že se Niklas zase co nevidět uklidní a s pokornou omluvou dorazí zpátky. Jenže hodiny ubíhají a Niklas se neozývá. Místo toho se napětí ještě víc zahušťuje a situace se vyostřuje. Bea zjišťuje, že Niklas nejenže potkal jinou ženu, ale navíc nemá vůbec žádný zájem jejich manželskou krizi jakkoli řešit a rovnou požaduje rozvod. Přichází však tato skutečnost opravdu jako blesk z čistého nebe? Je ten, kdo opouští, vždy ten špatný? Co spatříme, když ve zdánlivě známém vztahu začneme seškrabovat svrchní vrstvy?

Jediná knížka, která nepatří mezi detektivky, ale jde o román, je právě Rozvod. Kniha mě zaujala u jedné booktuberky, když o ní mluvila, takže jsem si ji přihodila do košíku.

Tak to by bylo všechno z objednávky z Martinusu. Opět jsem knihy brala na poukázku za knížky, které jsem poslala do výkupu. Tentokrát jsem tam měla i několik čtených knih a u jedné mě teda zamrzelo, že byla označena jako kniha ve výborném stavu, i když měla dost zvalchované desky. Holt nemůže být asi vždy vše stoprocentní. Kniha naštěstí nebyla drahá.

A jako poslední knihu tady mám instagramovou výhru. 


JEŠTĚ JEDNY ZAVŘENÉ DVEŘE – NUALLA ELLWOOD
Když byla Vanessa malá, zemřela jí maminka a Vanessa našla útěchu ve snech o dokonalém životě – s dokonalým manželem a dětmi v dokonalém domě. Měla dokonce pocit, že svého bezchybného partnera už našla, ale čím déle s Connorem chodila, tím víc ji kritizoval a jejich vztah se vytrácel. Ale Vanessa věděla, jak se zbavit stresu. Našla si drogu v realitních nabídkách luxusních domů.

Převlékla se za dámu z vyšší společnosti a chodila si prohlížet vily a paláce pod záminkou hledání nového domova pro svou imaginární dokonalou rodinu. Ani jednu z navštívených nemovitostí by si nemohla dovolit, ale o to tady nešlo. Hlavní byl chvilkový únik do světa, kde je všechno v pořádku.

Vypadalo to jako neškodná zábava, ale jen do chvíle, než se v jednom z domů našel mrtvý muž. Policie teď Vanessu hledá jako svědkyni, která ho naposledy viděla živého. Záhadné propojení pomůže vysvětlit až Vanessina sestra, která ji vychovala místo matky, a dávný tajemný přítel z dětství. Ten na rozdíl od Vanessina vylhaného dokonalého života nebyl ani trochu imaginární...

Od autorky jsem už v minulosti četla knihy Den, kdy se to stalo a Co zbylo z mojí sestry. Obě se mi hodně líbily, tak uvidím, jak se mi bude líbit tato :)

Jinak jsem si teď nepořídila žádné recenzní výtisky a ani jsem žádnou z těchto knih ještě nestihla přečíst. Ale nějaké přečtené knihy, o kterých jsem vám zatím neříkala, tady mám, to zase tedy někdy příště.

A co vy, četli jste některou z knih? Určitě se budu těšit na vaše komentáře. Mějte se krásně.

Šárka ♥ 

6 komentářů:

  1. Šárko, to je tedy pěkná hromada. Rozhodně máš za dlouhých podzimních večerů co číst. A neznám žádnou, ale zlákat bych se nechala...
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Šárko, nečetla jsem ani jednu z uvedených knih, dokonce neznám skoro žádného autora. Jen od K. Trpkové jsem četla knihu Stvůra, a protože se mi líbila, tak se postupně chystám přečíst i další její knihy.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Máš hodně na sychravé podzimní a zimní dny o četbu postaráno. Tak hezky zabalit do deky, zalézt na oblíbené místečko...a klid na čtení. Krásné dny ti přeji.

    OdpovědětVymazat
  4. Šárko děkuji za seznámení s tolika knihami.Napsala jsem si je a určitě bych po nejedné z nich sáhla.
    Teď bude na čtení hodně času
    Měj hezký začátek měsíce října

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Šárko, zajímavý výběr většina knížek je pro mě úplně neznámá, přeci jen já jedu romány, fantasy a pak takové ty temné romány :D Já si minulý týden pořídila e-knihu Železný plamen v pěkné akci na Luxoru.

    OdpovědětVymazat
  6. Krásná knižní nálož))))
    Přeji hezké podzimní chvilky s knihou.

    OdpovědětVymazat