Krásný večer vám všem :)
Dnes bych si ráda tady na blogu uložila recept na cukeťák. Myslím, že ho většina z vás v menší či větší obměně zná a nebude to pro vás úplně něco nového. Inspirovala jsem se receptem z Tescomy, jen jsem si ho upravila podle svých dostupných surovin.
SUROVINY:
500g cukety
300g mrkve
300g strouhanky
300g anglické slaniny
150g strouhaného sýra dle vašeho výběru
1/2 kypřícího prášku do pečiva
3 stroužky česneku
4 vejce
3 lžíce sekaných bylin dle vašeho výběru, můžou být i sušené
1 cibule
1,5 dl oleje + olej na pánev a do pekáčku
Očištěnou mrkev a cuketu nastrouháme nahrubo a osolíme. Cuketu můžeme nechat vypotit. Já jsem ani nemusela, měla jsem zeleninu tvrdou, nepustila téměř žádnou tekutinu. Opepříme. Na pánvi na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a anglickou slaninu na kostičky. K mrkvi a cuketě přidáme strouhaný sýr, prolisovaný česnek, olej, strouhanku, vajíčka, kypřící prášek, byliny a slaninu s cibulí. Případně ještě dosolíme a dokořeníme. Formu či pekáček vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pokud by se vám směs zdála moc hustá, můžete přidat cvrk mléka. Cuketovou směs rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova.
Směs z tohoto množství surovin jsem měla akorát do takového toho klasického smaltovaného pekáčku.
Podáváme s brambory a zeleninovým salátem nebo jen se zeleninou. Můžeme servírovat i studené.
Dobrou chuť ♥
S cukeťákem je to jako s bramborovým salátem - každý ho dělá po svém a trochu jinak. Já nedávám mrkev, cibuli a prášek do pečiva (jen sníh z bílků), někdy vynechám slaninu, někdy sýr (podle stavu lednice) a někdy místo části strouhanky použiju ovesné vločky.
OdpovědětVymazatStáni, to máš pravdu, tyhle recepty lze obnovovat dle libosti :)
Vymazat