sobota 31. srpna 2024

KNIŽNÍ PŘÍRŮSTKY 2024/3

Krásný den, přátelé :)

Dnes mám pro vás na ukázku několik knižních přírůstků, které přibyly do mé knihovny během května a června. Jsou tam recenzní výtisky z nakladatelství Cosmopolis, Metafora, Grada a Alpress, a potom jedna objednávka z Martinusu. Vložím vám k fotkám opět anotace, abyste hned věděli, jestli by vás knížka mohla zaujmout či nikoliv. Jdeme na to :)

Recenzních výtisků jsem nasbírala sedm. Běžně si jich tolik neberu, protože čtu pomalu, ale tehdy mě zaujalo víc kousků podle anotací, tak jsem si jich tedy vybrala toliko. Tři knihy mám už přečtené, čtvrtou momentálně čtu. A pokud vám počty nesedí, tak máte pravdu, na fotce je knih osm, ovšem jedna mi přišla omylem, tudíž to není recenzní výtisk, ale mohla jsem si ji ponechat. Jde o knížku z nakladatelství Alpress Nečekaná naděje. Je to druhý díl série Dům nového života a já si určitě dokoupím první, protože knihy vypadají docela dost zajímavě.

Z této skupinky jsem tedy přečetla knihy Anděl smrti, na ni jste už mohli číst na blogu recenzi, Úklid pro klid a Rande s padesátkou. A rozečtené mám momentálně Svatební přípravy, což je 1. díl série Vraždy v Cornwallu. 


VILA V ITÁLII – JULIE CAPLIN
Lia vždy snila o tom, že navštíví tyrkysově modré pobřeží Amalfi. Tenhle její sen ale nikdy nezahrnoval setkání s vlastním otcem, o jehož existenci neměla ani tušení. Teď však stojí před branami nádherné vily v Itálii, do které ji odmítají pustit. Díky staré fotografii dokáže, že je opravdu dcerou italského herce Ernesta, a situace se změní. Otcův manažer Raphael, naprosto neodolatelný mladý muž s nepřístupným výrazem, se ji rozhodne nespustit z očí a doprovází ji na každém kroku. Kdoví o co téhle cizince s kouzelným úsměvem a nádherně vlnitými karamelovými vlasy vlastně jde.

Dokážou romantické procházky a vychlazené drinky i přes počáteční rozpaky zažehnout mezi Liou a Raphem jiskru? Atmosféra je stále žhavější a není to jen kvůli horkému středomořskému slunci.

SLUNCE NAD ZÁTOKOU – PHILLIPA ASHLEY
Pro Rose je každý den darem. Může se radovat, protože díky anonymnímu dárci přežila nemoc, která ji ohrožovala na životě. Teď by mu chtěla poděkovat. Řada náznaků ji dovede až do ospalé rybářské vesničky v Cornwallu. Tam je Rose vtažena do místního dění a potkává dva pohledné bratry, z nichž jeden může být tím, koho hledá. Jenže který? Dokáže Rose najít odpověď na svou otázku, nebo se dřív zamiluje?

RANDE S PADESÁTKOU – JANE PORTER
Paige se ve svých téměř padesáti konečně cítí skvěle ve svém životě. Miluje svou práci vysokoškolské profesorky matematiky, své tři čerstvě dospělé dcery i svůj zavedený životní styl a rozhodně nemá v plánu žádné velké změny. Proto ji zaskočí, když se má nečekaně spolupodílet na výuce nového semináře, jehož součástí je třítýdenní zahraniční terénní výzkum. Zvlášť když seminář vede hostující profesor Jack King, přitažlivý australský biolog a její dávná letní láska ze studentské stáže ve Francii, kterého třicet let neviděla.

Jack je charismatický světoběžník, který by strčil do kapsy i samotného Indianu Jonese, což Paige, která si zakládá na tom, že je vůči mužskému šarmu imunní, dost zneklidňuje. Ani jeden z nich nehledá vztah, ale když spolu v rámci úzké spolupráce vedou náročný seminář, jejich největší výzvou bude snaha odolat nepopiratelné vzájemné chemii.


ANDĚL SMRTI – ROBERT BRYNDZA
Když najde detektiv šéfinspektor Erika Fosterová vysoce postaveného politika Nevilla Lomase nahého, svázaného a mrtvého ve vlastní posteli, vedení Metropolitní policie rychle rozhodne, že jeho smrt není potřeba vyšetřovat. Případ je odložený, ovšem jen do chvíle, kdy je nalezena mrtvá i nadějná fotbalová hvězda. Erika a její tým navíc s těmito vraždami spojí i smrt známého režiséra. Policie už nemůže ignorovat to, co je očividné: v Londýně řádí sériový vrah, který si chce vyřídit účty.

Výsledky vyšetřování jsou ovšem trochu matoucí. Na záběrech z průmyslových kamer se objeví pět podezřelých žen... a všechny jsou si k nerozeznání podobné. Při pátrání po jejich totožnosti Erika několikrát narazí na zmínku o sexuální pracovnici, která má špínu na tolik vlivných mužů, že to znervózňuje i ty nejmocnější politiky a vedení Metropolitní policie.

Čas do dalšího útoku vraha se krátí a je na Erice, aby rozpletla síť důkazů a zodpověděla zásadní otázky: Co spojuje oběti dohromady, kdo další je zapleten do skandálu a jak daleko jsou mocní ochotní zajít, aby ochránili své vlastní zájmy?


ÚKLID PRO KLID – KATEŘINA BROŽOVÁ
Není nutné uklízet od rána do večera. Úklid může být snadný a rychlý. Naučte se takové uklízecí rituály, které vám ulehčí život a díky nimž už nikdy nebudete otrokem své domácnosti. Získáte uklizený domov, a hlavně více času na všechno, co máte rádi. Berte úklid s lehkostí! Vše se dá zvládnout ekologicky, jednoduše i rychle.

Dozvíte se:

  • Jak si v úklidu vytvořit funkční a efektivní systém
  • Jak si snadno a levně vyrobit čisticí a prací prostředky
  • Jak vyčistit celou domácnost rychle a jednoduše
  • Jak vyčistit zašlé spáry?
  • Co použít na nerez, aby se krásně leskl?
  • Jak vyrobit WC bombu?
  • Jak odstranit špínu z vnější strany pánve?

a ještě mnohem víc!

A teď knihy z nakladatelství Alpress :)

CUKRÁRNA SLADKÝ ŽIVOT – HANNAH LYNN
Když Holly odhalí nevěru svého přítele, rozhodne se vrátit do malebné vesnice v Cotswolds, s níž ji pojí řada sladkých vzpomínek. Doslova, neboť kdysi pracovala v místní cukrárně. Té však nyní hrozí krach a Holly to rozhodně nehodlá dopustit, protože každý občas potřebuje osladit život. A snad přijde i někdo, kdo ho osladí jí.

SVATEBNÍ PŘÍPRAVY – FIONA LEITCH
Jodie dala sbohem práci u policie v hlavním městě a vrací se do rodného městečka v Cornwallu, aby si mohla splnit sen a vést cateringovou firmu. První zakázka – svatba bývalého přítele, okořeněná zmizením nevěsty a vraždou jeho exmanželky – ji vyvede z iluzí, že život na venkově plyne poklidně.

NEČEKANÁ NADĚJE – MARIE ADAMS
Carola, sama matka tří dětí, se naplno věnuje práci porodní asistentky. Množství nočních směn a přesčasů má ale neblahý vliv na její zdraví i osobní život. Manžel, který se proslavil psaním knih, se jí odcizil a starosti jí dělá i dospívající dcera. Co bude muset Carola podstoupit, aby zase začalo svítat na lepší časy?

Nakonec vám ukážu svůj nákup z Martinusu. Objednávala jsem cíleně kvůli Uloupeným dívkám a také jsem chtěla využít letní slevy na paperbacky od Hostu, které se opakují každé prázdniny, ale letos začaly už v červnu. Využila jsem opět poukázku z knihovrátku.


ULOUPENÉ DÍVKY – ANGELA MARSONS
Je to přesně pětadvacet let, co beze stopy zmizela sedmiletá Melody Jonesová. K jejímu únosu a vraždě se už přiznala spousta podivínů a podvodníků, ale tentokrát přišel na policejní stanici někdo, koho rozhodně nečekali – bohatý podnikatel a filantrop Steven Harte, který tvrdí, že o tom starém případu něco ví. Vzápětí obdrží Kim Stoneová zprávu, že se z místní družiny ztratila osmiletá Grace Lennardová. Steven je ochoten mluvit pouze s Kim a rozehrává s ní chladnokrevnou psychologickou partii. Ještě náročnější souboj čeká na Kim za dveřmi vězení, kde si pro ni její úhlavní soupeřka, doktorka Alexandra Thorneová, připravila doslova výbušné tajemství. Odhalí ho jen výměnou za svobodu.

LÉČEBNA – HELEN FIELDS
V přísně střeženém ústavu pro ty nejhorší zločince dojde k vraždě zdravotní sestry. A pohřešuje se i její novorozeně. Únosce žádá výkupné, čas neúprosně běží. Forenzní psycholožka Connie Woolwineová dokáže proniknout do mysli pachatele jako nikdo jiný, a tak se v utajení vydává mezi vyšinuté sériové vrahy. K nalezení dítěte má pět dní, déle kojenec nemůže přežít. Connie v ústavu narazí nejen na zlo v čiré podobě, ale také na hranice vlastní příčetnosti. Splní svůj úkol dřív, než se jí zmocní šílenství?

Já jsem teď zjistila, že Léčebna je druhý díl ze série. To vážně nechápu, že mi uniklo, když si to vždy zjišťuju, protože ze zásady nečtu na přeskáčku. Takže tohle je pěkná zrada :)) Opravdu jsem si teda myslela, že ač autorka píše série, tak Léčebna je prostě samostatná knížka. No nic, musím si tedy dokoupit první díl, což je Jako stín. 


PROKLETÝ KRAJ – MICHAELA KLEVISOVÁ
I temná minulost jednou vyjde na světlo. Jelení Horou se několikrát prohnaly dějiny plné nenávisti a zmaru. Vesnička ukrytá v pošumavských lesích dodnes není ideální místo k životu. Gerdu s dcerou k návratu sem přiměl jenom rozvod a nedostatek peněz. Z jednotvárnosti ji vytrhne až seznámení s Lindou, která tu pátrá po minulosti své rodiny. Vzápětí ale ve vesnici za podivných okolností někdo zemře... a zločin oběma ženám pomůže odhalit staré tajemství, které nikdy nemělo vyjít na povrch.

Michaela Klevisová tentokrát opustila kriminalistu Josefa Bergmana a v románu z Pošumaví nahlíží na zločin pohledem dvou mladých žen, jejichž životy jsou provázány s místy, kudy se opakovaně prohnaly dramatické dějiny. Zapadlá vesnička Jelení Hora má temnou minulost a dodnes to není ideální místo k životu. Není divu, že odsud Gerda vždycky chtěla odejít a uniknout minulosti. Teď se ale rozvedla, je bez peněz a nezbylo jí nic jiného, než se s dcerou vrátit do nuzného domku po rodičích. Linda na stejné místo přijíždí na dovolenou, aby pátrala po minulosti své rodiny, která se před čtyřiceti lety odstěhovala. Vzápětí ve vesnici dojde k úmrtí a obě ženy odhalí přísně střežené tajemství související s krajem, kde nikomu nebylo souzeno být šťastný.

Autorka úspěšné detektivní série se v této knize místo krimi zápletky soustředí na mezilidské vztahy v prostředí sousedícím s národním parkem a vojenským prostorem. Přes minulost zdejších obyvatel odhaluje historii plnou zvratů, která někomu zabránila v těchto místech naplno zakořenit a jiné k Pošumaví neplánovaně připoutala.

KOLEM DOKOLA – LUCIE HUŠKOVÁ
Zoje se jednoho dne změní život k nepoznání, když způsobí dopravní nehodu, která vyústí ve smrt člověka. Ani dlouhé měsíce po incidentu nedokáže vymazat pocity viny, jež ji sužují ve dne v noci, snáší tiché výčitky své rodiny a do toho se potýká s toxickým šéfem. Nic v životě jí nedává smysl a neví, jak dál. Na druhé straně stojí Marek, který nedávno přišel o otce. Ve vlastním zármutku se snaží zůstat silný a být oporou matce a bratrovi. Mezitím sám hledá stabilitu v životě, kde už nefiguruje člověk, jenž mu byl vzorem a držel rodinu pohromadě. Jak se žije člověku, který zaviní smrt druhého? A co prožívá ten, kdo právě přišel o svého nejbližšího?


PRAMENY VLTAVY – PETRA KLABOUCHOVÁ
Odkud vyvěrá zlo? Umrzlá dívka s židovskou hvězdou a křivdy, které Šumava nezapomíná. Hrůzný nález těla studentky vimperského gymnázia, které jako by ze svého nitra vyvrhly samy šumavské kopce, otřese obyvateli vesniček poblíž bývalého pohraničního pásma. Mrtvá dívka ustrojená do židovského mundúru se stává nejen tučným soustem pro bulvární novináře, ale především novou příležitostí pro stárnoucího policejního vyšetřovatele. Zatímco u něj se rodí naděje na nápravu pošramocené pověsti a získání uznání od kolegů i nejbližších, v místních se začínají probouzet dávné křivdy.

S každým dalším posunem ve vyšetřování se příběh mrtvé dívky stále víc proplétá s pátráním po skutečném účelu dodnes zamlčovaného koncentračního tábora Prameny Vltavy. Dívčino pruhované pyžamo jako by plnou silou znovu vracelo nikdy neobjasněné osudy vězněných sovětských zajatců a tajemství Hitlerovy utajované fabriky pod Stolovou horou do přítomnosti. Jak moc ale vražda dívky s minulostí Pramenů Vltavy souvisí? A jaká další tajemství vydají šumavské kopce?

U SEVERNÍ ZDI – PETRA KLABOUCHOVÁ
Tajemný Muž s dírou v srdci si nese životem nezhojené jizvy na těle i na duši. Dávný zločin, který ho v dětství připravil o rodinu, nebyl nikdy potrestán. Časy se mění, svět kolem však zůstává hluchý, slepý a němý stejně jako kdysi. Všichni už zapomněli nebo se o to usilovně snaží. Až na něj. Spravedlnost se nekoná, a tak musí konat on. Čím víc se blíží jeho vlastní konec, tím naléhavěji jako přízraky z hloubi hromadných hrobů Ďáblického hřbitova vystupují příběhy dětských obětí komunistického režimu. 

V léčebně dlouhodobě nemocných Ošetřovatelka umírajících pomáhá svým pacientům v posledních chvílích jejich pozemského života. S novou klientkou však do ústavu přichází i něco, co je mimo možnosti chápání zdejšího personálu. Bude nutné z léčebny nebo ze svědomí stařečků, kteří tají temnou minulost, vymítat ďábla?
Přišel čas platit účty za padesátá léta.....


PAŘÍŽSKÁ KNIHOVNA – JANET SKESLIEN CHARLES
Pařížská knihovna, druhý oceňovaný román autorky Janet Skeslien Charles, vychází ze skutečných událostí v Americké knihovně v Paříži, která se stala svědkem nejen lásek a snění, ale i hrdinství jejích zaměstnanců po nacistickém vpádu do Paříže. Příběh vás zavede skrze životní osudy Odile Souchetové do Paříže konce 30. let a nelehké doby nacistické okupace a následně do Montany na sklonku studené války, kde se prolíná s životem Lily, dívky z amerického maloměsta.

Obě ženy spojí láska ke knihám, čtení a francouzštině, které jsou nejen klíčem k jejich podivuhodnému přátelství, ale i k celému románu. Ani jedna z nich z počátku netuší, že mají společného mnohem víc, než se na první pohled zdá.

Pařížská knihovna je laskavě vyprávěný příběh z nelaskavých dob, jenž barvitě líčí kouzlo knih, oněch náhledů do životů druhých, které čtenářům poskytují inspiraci, dodávají odvahu a umožňují snít. Je o tichém světě literatury, jeho síle hojit zraněnou duši a sbližovat lidi.

Tuto knížku jsem si vzala jen do počtu, potřebovala jsem dosáhnout částky na poukázce. Byla ve výprodeji asi za 36,-, tak uvidíme jaká bude a kdy se k ní dostanu.


Zaujala vás některá z knih kromě Uloupených dívek a Anděla smrti, o kterých jsme již diskutovali v minulých článcích? Co vy a Petra Klabouchová? Budu se moc těšit na vaše komentáře, názory a dojmy.

Mějte se krásně a užívejte si krásného počasí, pokud ještě to vedro nějak zvládáte.

Šárka ♥



12 komentářů:

  1. Šárko, neznám nic a tak díky za recenze. Bohužel teď čtu odbornou literaturu a na běžné čtení nemám moc čas.
    Hezký víkend přeji E http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Šárko, hezké knižní přírůstky. Četla jsem Anděla smrti, Uloupené dívky, Úklid pro klid, Vilu v Itálii a Prokletý kraj. Zato od P. Klabouchové jsem nečetla nic.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Vilu v Itálii se chystám co nejdřív a ráda bych i Petru Klabouchovou brzy okusila, tak snad se zadaří a nebude na polici čekat dlouho :) Měj se hezky, Stáňo :)

      Vymazat
  3. Šárko, určitě bych si vybrala. Jsem na tom podobně jako Eva a na beletrii už nějak nezbývá kapacita. Oči stávkují!
    Přeji příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heli, to chápu, že když má už člověk unavené oči, tak zas ještě číst třeba po večerech se nedá. Třeba jednou, až bude příhodnější doba :) Měj se krásně :)

      Vymazat
  4. Četla jsem z toho tři knihy a je jich tolik.Já si v poslední době koupila pět knih,ale jinak už nekupuji máme plné knihovny.Už jsem se i odnaučila,že knihu,které se mi hodně líbila a měla jsem ji z knihovny,jsem chtěla mít ve své a sháněla jsem ji.Hodně knih si půjčuji od své nejmladší sestry,ta si kupuje nové knihy pořád.
    Šárko,díky za seznámení.Měj hezký začátek měsíce září

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jitko, já po přečtení taky už knihy posílám dál, buď na knihovrátek nebo na bazárek a nebo do knihobudky. Dřív četla hodně mamka, teď už taky ne a knihovna není nafukovací. A vlastně teď nakupuji jen díky těm poukázkám z knihovrátku, jinak bych také neobjednávala kromě knih do sérií, viz. třeba Angela Marsons. Měj se krásně :)

      Vymazat
  5. Jéé, to je pořádná kupa knížek :) Znám jen Prokletý kraj, který jsem četla asi před půl rokem. Teď jsem se po delší době vrátila ke čtení (kvůli učení). Moc mi to chybělo. Čtu Na Větrné hůrce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak přeji pěkné počteníčko po delší době. Já jsem ostuda, Větrnou hůrku jsem ještě nečetla a to ji mám doma léta :)

      Vymazat
  6. Ahoj Šárko, spousta pěkných kousků. Já teď nemám na čtení nějak čas ani chuť, tak asi nic kromě nové Caplinové už letos pořizovat nebudu. Nejvíc mě zaujala Cukrárna sladký život :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Sabi, já čtu taky hodně málo v porovnání s minulými léty. Byla bych ráda, kdyby se to nějak zlomilo, změnilo, tak snad jednou, budu doufat :)

      Vymazat