sobota 19. října 2024

TIPY NA VÝLETY #5 KUTNÁ HORA, ZÁMEK KARLOVA KORUNA

Krásný den vám všem :)

Dnes bych vám ráda dala zase nějaký ten tip na výlet. Stále je pěkné počasí a na cestování jako stvořené. Loni jsme toho stihli najezdit a navštívit během podzimu mnohem, mnohem víc než letos. Budu vám výlety dál přidávat, ale budu sahat i do loňského archivu. Samozřejmě nebudu v zimě přidávat výletní tipy z parného léta, zkrátka tak nějak přiměřeně vhodně :)

KUTNÁ HORA

Na začátku minulého týdne bylo nádherné počasí, teplo a slunečno. Vyrazili jsme tedy s manželem do Kutné Hory. Do tohoto krásného města to máme asi pouhých 25km od našeho bydliště, takže si tam několikrát za rok vyjedeme třeba jen tak na procházku, posedět na kafíčko a pokoukat se po krásách. Zjistila jsem však, že přestože jsme tam byli už tolikrát, některá místa jsme ještě nenavštívili, některé kavárničky jsme ještě neprozkoumali. Ale tak máme stále co objevovat a to je fajn.

Chrám sv. Barbory je ozdobou Kutné Hory. Pár let jsme nebyli na prohlídce, ale asi si ji někdy zase zopakujeme. Tato pětilodní gotická katedrála je od roku 1995 zapsána na seznam Světového dědictví UNESCO.






Zalovila jsem v našem archivu pro pár fotek chrámu zevnitř.


Breüerovy sady jsou částí parku pod Vlašským dvorem. V roce 2020 prošly rozsáhlou rekonstrukcí. Tentokrát jsme procházeli jen okrajem, takže toho moc nafoceno nemám.




Na koláži vidíte v dáli kostel sv. Jakuba. A mimo jiné také část interiéru kavárny Kafírnictví, kde jsme byli na kafíčku poprvé. Najdete ji na Palackého náměstí.


Kostel sv. Jakuba



Tady jsem zapátrala do fotografií z letošního června, kde jsem fotila chrám sv. Barbory také z jiného úhlu. Procházeli jsme se tehdy zahradami u Jezuitské koleje. 


Kamenná kašna na Rejskově náměstí


Jeden z historických domů v Šultysově ulici... Měšťanský dům 


Miluju podobné uličky ♥


Mariánský morový sloup

ZÁMEK KARLOVA KORUNA

Chlumec nad Cidlinou, kde zámek Karlovu Korunu najdete, taky nemáme od bydliště nijak daleko. Takže se i tam alespoň jednou, dvakrát ročně jedeme jen tak poprocházet po zámeckém parku. Může se tam s pejskem, takže bereme Kejsinku. Ale jsme ostudy, na prohlídce jsme ještě nebyli. Příští rok už opravdu musíme. 




Zámecký park je tam poměrně rozlehlý. Vstupů do zámeckého parku je hned několik. My vždy vcházíme od parkoviště červenou branou. 

V kavárničce si můžete dát něco dobrého a posedět vevnitř i venku.





Tady do koláže jsem vytáhla fotky z podzimu z předešlých let, kdy už bylo listí krásně zlaté. Letos jsme tam asi byli o něco dřív nebo se později zbarvilo listí, kdo ví :) Ale každý rok, ať už v létě nebo na podzim, zkrátka kdykoliv je tam nádherně.


A to je pro dnešní výletní článek všechno. Napište mi, zda znáte Kutnou Horu nebo Chlumec nad Cidlinou s krásným zámkem Karlova Koruna. 

Mějte se nádherně a užívejte ještě stále babího léta.

Šárka ♥


Žádné komentáře:

Okomentovat