neděle 26. listopadu 2017

Stresujete se předvánočním uklízecím šílenstvím?


... Nebo to házíte za hlavu a užíváte si pohodu a klid se svařákem v ruce?

Krásnou neděli vám všem :)

Sice ještě nezačal advent, ale vánoční výzdoba je už dávno všudypřítomná, v obchodním centru nám už běžné písničky prokládají koledami, spoustu hospodyněk již peče. Na jednu stranu mě to už taky láká, ale na druhou... Není to všechno moc brzy? Nespěcháme všichni pořád někam? Proč zdobit stromeček už koncem listopadu? Asi to máme každý (každá) nastaveno jinak, ale vážně mi přijde, že jsme všichni nějak zrychlení, pořád předbíháme, spěcháme a koncem roku snad už budeme řešit pečení velikonočního mazance ☻ Je to trošku nadsázka, ale když se nad tím zamyslím a rozhlédnu kolem sebe, tak zas ne tak moc velká.

Ale zpět k tématu v nadpisu článku. Gruntujete před vánoci celý barák od sklepa po půdu nebo to neřešíte a fungujete běžně jako po celý rok? Já jsem to před pár lety dost přehodnotila a jsem za to ráda. Ze svého dětství mám místo vánoční pohody zažité právě to gruntovací šílenství a ještě na Štědrý den mě mamka třeba honila s leštěnkou na nábytek, aby prostě večer nebylo nikde ani smítko. Sama byla uštvaná, s tátou se hádali a bohužel mám tím pádem i já v paměti zasuté tyhle nepříjemné vzpomínky. Jenže co si člověk tak nějak zažije v dětství doma, praktikuje to většinou potom i u sebe. Takže i já jsem spoustu let před vánoci šílela, smejčila, leštila, blejskala sklo a den před Štědrým dnem jsem třeba už i vzteky brečela, že nestíhám. 
A nějaká adventní pohoda? Kde byla? A potom jsem jeden rok nastoupila do práce do obchodu, kde jsem chodila klasicky na dvanáctky a krátký dlouhý týden. Z práce jsem byla tak vyflusaná, že ještě nějak doma řádit s hadrem mě vážně mohlo milovat. Byla jsem ráda, že vím, čí jsem a napeču cukroví. A tenkrát jsem konečně zjistila, že Štědrý den přece bude i když nebudou nablejskaná okna a skleničky v poličkách. Přece nikdo nechce mít doma nevrlou a urvanou manželku a maminku, která na Štědrý večer padne za vlast. Neříkám, že bych si třeba nějak užívala adventní pohody, když jsem byla zaměstnaná například v hračkářství, protože tam jsme mohli být od nevidím do nevidím, před vánoci jsou to prostě žně. Takže jsem byla opravdu ráda, že jsem v nějakém volnu alespoň upekla cukroví. Ale vím, že o úklidovém šílenství to prostě není a Ježíšek přijde i tehdy, když nebude nablejskaná koupelna ☻

A jak prožíváte adventní čas vy? Řešíte hloubkový úklid, honíte se, anebo se raději jdete projít vánočními trhy se sklenkou něčeho dobrého? 

Mějte se krásně a nešílejte, naopak, užijte si krásný předvánoční čas.

Vaše Šárka ♥

14 komentářů:

  1. Šári, nehoním, uklízím pořád, takže žádný vánoční gruntování se u nás nekoná. Snažím se aby být nemuselo a bylo doma po celý rok čisto ;-) Taky se mi zdá, že se na vše moc spěchá, ale přípravy musí být :-) Na advent nazdobeno ANO. Většinou mě moje holky přemluví i dřív. Jako všechny děti Vánoce milují a já taky. Jen pro mě jsou Vánoce hlavně o té rodinné pohodě, když se všichni čtyři plus kocour zachumláme pod deku u pohádky a pijeme čajíky... To jsou pro mě Vánoce. Ne leštěnka :-D

    Krásnou neděli ♥
    Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, krásně jsi to napsala a souhlasím. Výzdobu s adventem samozřejmě ano, ale lidi opravdu už šílí týdny dopředu a to mi přijde moc brzy. A jak říkáš, uklízí se pořád, takže na vánoce šílet netřeba :) A o leštěnce to rozhodně není :) Moc se těším na pohádky, za celý rok si žádnou nepustím, tak o vánocích si je musím užít. Měj se krásně, Lenko :)

      Vymazat
  2. Předvánoční gruntování mám nějak pod kůží, ale už se tak nehoním. Zvolnila jsem, ale okna musí být umytá a záclony voňavý, všechno sklo musí projít myčkou. Naštěstí jsme do obýváku dali moderní nábytek, tak toho skla moc není. Jinak přeci uklízím průběžně, tak proč zmatky a nervy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně, že se nestresuješ a užiješ si i předvánoční pohodu. Měj se krásně, Alenko :)

      Vymazat
  3. Šárko, čtu si Tvůj článek a musím se smát, protože přesně takto jsem reagovala na tvůj komentář u mého příspěvku. Takže to máme hodně podobné. Snažím se zvládnout, co se dá, ale ne jako dřív. Bláznit a lítat s hadrem ještě na Štědrý den. A s rodiči jsme to měli také podobně. Mamka je praštěná hadrem, jak se říká a tak se uklízelo a uklízelo. Dnes už vím, že o tom to není a snažím se zajít si i na trhy a zvolňovat a nasávat atmosféru.
    Přeji Ti krásný předvánoční čas. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem ráda, že jsem to časem přehodnotila a dívám se na to trošku jinak. Měj se krásně, Dáši :)

      Vymazat
  4. Takový ten oprašovací úklid dělávám jindy a mám to tak od začátku své domácnosti. Takže advent je o trzích, atmosféře, pečení cukroví a trochu o kupování dárečků. Klidný předvánoční čas ;-) D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, uklízíme pořád, takže proč si neužít pohodu u svíček :) Měj se krásně, Danko :)

      Vymazat
  5. Šári nešílím, neblázním. Už před pár lety jsem zjistila, že i když jsem nestihla umýt všechna okna Ježíšek přišel a náramně jsme si ho užili.
    Uklízím celičký rok a adventní období není o úklidu a drahých dárcích..Jsem vděčná za rodinu pohromadě a klidu .I já mám předvánoční stres v práci a domů si ho neberu 😊.. Přeji ti klidné adventní období.paa ❤❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeničko, krásně jsi to napsala a naprosto souhlasím :) Měj se moc krásně předvánočně :)

      Vymazat
  6. Cukroví, pohádky, společenské hry a být spolu. Salát a řízky, návštěvy. To jsou naše Vánoce.
    Ostatní počká :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím, Martino :) Přeji krásné předvánoční období :)

      Vymazat
  7. Nešílím...Vánoce jsou o klidu a ne o vyleštěných oknech :-) Trhy,punč,výstavy....atd...uklidim.normal 23 a pak užjen klid a pohoda....Ila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opět musím napsat, že velký souhlas :) Přeji krásné adventní období, Ilonko :)

      Vymazat