pátek 27. března 2020

Nedostatek hořčíku v těle má svá rizika


Nedostatek hořčíku v našem těle nám může způsobit spoustu velice nepříjemných obtíží. Proč se nám ho nedostává, když je vlastně obecně dobře dostupný?

Hořčík neboli magnézium se řadí k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Má vliv na téměř tři stovky reakcí v organizmu a seznam jeho pozitivních přínosů je opravdu dlouhý.

Hořčík si žádá každá naše buňka v těle. Podílí se totiž na enzymatických reakcích znamenajících produkci energie v těle. Proto je hořčík důležitý pro svaly a jejich stahy, stejně tak i pro přenos nervových vzruchů. Neméně důležitý je k udržení správného stavu zubů a kostí. Snižuje rovněž míru únavy a vyčerpání.

Nedostatek hořčíku nám dá tělo velice jasně najevo. Může se projevovat úzkostí a nervozitou, člověk se nedovede soustředit, trpí závratěmi a bolestmi hlavy. Často se objevují žaludeční a střevní potíže, nevolnost i zvracení. Úplně nejtypičtějším příznakem bývají svalové křeče, především v oblasti lýtek, ale i nedostatečná citlivost v rukou a nohou, případně brnění a mravenčení. Dostavuje se silná únava. Mohou se objevit i srdeční problémy. Navíc, jsme-li ve stresu, se spotřeba hořčíku ještě navyšuje.

Pokračování článku na magazin.cz.

Jenom něco málo doplním ze své zkušenosti. Proto jsem si vlastně i informace o magneziu vyhledávala a článek sepsala. Na screen hladiny minerálů ve svém těle teprve čekám, protože teď se mi nechce nikam mezi lidi k lékaři, pokud to není nijak akutní. Ovšem i bez potvrzení od lékaře si myslím, že mi hořčík chybí. Samozřejmě jsem to diskutovala s paní magistrou v lékárně a byla jsem i na neurologii pro podezření na tetanii. Není to jen můj výmysl. Nestačí mi totiž magnesium v potravinách, které jím nebo množství, které jím, abych měla hladinu hořčíku vyrovnanou. Bez hořčíku v tabletách nefunguji. Beru potravinový doplněk už od října a moje problémy se znatelně zlepšily. Asi před týdnem jsem celou tou šílenou situací, co je momentálně kolem nás, několik dní magnezium úplně zazdila a sakra mi to tělo dalo potom pěkně najevo. Brnění obličeje, rukou, nohou, bušení srdce, bolesti nohou, zad, celkově kostí, třes rukou, křeče do rukou. 

Prostě hořčík je opravdu zásadní.

Mějte se hezky a opatrujte se.

Vaše Šárka ♥

Žádné komentáře:

Okomentovat