Krásný den, přátelé :)
Sezóna dýní je tady. Taky milujete tyhle podzimní plody a hlavně tedy pokrmy z nich? U nás doma moc. Takže už třetí den jím dýňovou polévku, jelikož jsem jí udělala kotel, a i přestože jsme tři, máme s ní co dělat.
Dnes ale nebude recept na polévku, protože ten tady na blogu už najdete (zde a zde), ale dáme si dýňové pyré. A k němu pečená stehýnka.Suroviny:
4 kuřecí stehna menší dýně Hokkaidovývar podle potřeby
máslo
sůl, pepř, sladká paprika
cibule
mléko nebo smetana
Dýni Hokkaido pečlivě omyjeme, jelikož ji nebudeme loupat. Rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.
Kuřecí stehna očistíme, osolíme, opeříme, přidáme sladkou papriku, nakrájenou cibuli a vložíme do pekáčku. Přidáme tak 1/3 kostky másla, mírně podlijeme a zakryté pečeme asi 40 minut na 190 stupňů. Řídíme se také velikostí stehen. Po odkrytí dopečeme při zvýšené teplotě do zlaté kůžičky.
Měkkou dýni scedíme a s mlékem či smetanou rozmixujeme do podoby pyré. Množství mléka záleží na každém z nás, jakou konzistenci pyré požadujeme. Nakonec případně dosolíme. Při servírování můžeme pyré malinko polít výpekem ze stehen. Pokud pyré nebudeme polévat, můžeme kousek másla přidat k scezené dýni před mixováním. Použijeme-li smetanu, není potřeba.
Přeji dobré chutnání :)
Vaše Šárka ♥
Hezky barvené podzimní jídlo. Já dýni preferuji pečenou, posypanou tymiánem.
OdpovědětVymazatTaky miluji pečenou a plněnou špagetovou :)
VymazatHmm vypadá to dobře, ale já nejsem moc fanda dýně. Nevím asi ji mám radši jako halloweenskou ozdobu než na jídlo.
OdpovědětVymazatTak aspoň ta ozdoba :)
VymazatTohle papáníčko vypadá zatraceně dobře. Jen nevím, zda by mi to manžel a děti snědli. Ovšem my dělali dýnové hranolky a po těch se mohli utlouct. Musela jsem dodělávat ještě ten večer druhý pekáč. :D
OdpovědětVymazatByla to mňamina, Sabi :) A dýňové hranolky taky můžeme :)
Vymazat