pondělí 14. února 2022

NEDOSTATEK VITAMÍNU B12 MŮŽE VÉST K ANÉMII I NEUROPATII


Vyvarujte se nedostatku vitamínu B12 ve vašem těle. Může vám způsobit spoustu nepříjemných zdravotních obtíží od těch méně závažných až po ty opravdu vážné.

Projevy nedostatku vitamínu B12

Vitamín B12 nebo-li kobalamin koordinuje správné fungování mnoha tělesných funkcí. Jeho deficit může způsobit mimo jiné vážné obtíže neurologického rázu či nedostatečnou tvorbu červených krvinek vedoucí až ke chudokrevnosti. Z hlediska neurologického může jedinec pociťovat brnění a necitlivost horních i dolních končetin, špatnou koordinaci pohybu. Obtíže mohou vést až k neuropatii. Dochází také k psychickým změnám, které se mohou projevit zmateností, podrážděním, depresemi, poruchami paměti až demencí.

Anémie nebo-li chudokrevnost způsobuje závratě i pocity slabosti vedoucí v některých případech až k omdlívání či také stavy dušnosti.

Kromě již zmíněného může nedostatek vitamínu B12 způsobovat křehkost kostí až osteoporózu, těžkou únavu, špatnou kvalitu vlasů a jejich vypadávání, průjmy, praskání koutků úst, výskyt zánětů v dutině ústní a aftů, rovněž zhoršení kvality nehtů. Zvyšuje také riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Mohou se projevit i poruchy zraku a nažloutlé zbarvení pleti.

Kdo patří do ohrožených skupin a jak doplnit vitamín B12, se dozvíte na stránce magazin.cz.


Žádné komentáře:

Okomentovat