pondělí 21. února 2022

KONTROLA MATEŘSKÝCH ZNAMÉNEK DIGITÁLNÍM DERMATOSKOPEM

Mateřská znaménka se vyskytují na těle každého člověka. Některá zdobí jeho tělo již od narození, jiná se mohou objevit během života. Vznikají díky pigmentovým buňkám, které obsahují melanin. Každé mateřské znaménko je potřeba mít pod kontrolou, zda se nezvětšuje, nemění se tvar či barva.

Mateřská znaménka se samozřejmě vyvíjí a podle toho se rozdělují na junkční névy, smíšené névy a intradermální névy.

Stupně vývoje mateřských znamének

Prvním stupněm vývoje jsou junkční névy, kdy se pigmentové buňky vyskytují ve svrchní, kožní vrstvě. Znaménko je pravidelně dohněda zbarvené, menší a naprosto ploché. Většina z nás ho má od narození či dospívajícího věku.

Druhým stupněm jsou smíšené névy. Znaménko může být od středu vypouklé, protože névové buňky pronikají již pod vrchní vrstvu kůže. Obvykle nebývá větší než jeden centimetr, má hnědou barvu, ale není výjimkou ani barva totožná s kůží.

Posledním stupněm jsou intradermální névy. Zde dochází k ukončení vývoje znamének. Vystupují nad kožní povrch, jsou pravidelně zbarvená ať už dohněda či do barvy kůže.

Mateřské znaménko bez patologických jevů vykazuje pravidelný tvar, stejnoměrné zbarvení, neobjevuje se krvácení ani svědivost.

Hrozba zhoubného bujení

Ovšem každý typ znaménka se může zvrhnout v nebezpečný melanom. Jde o zhoubný kožní nádor, projevující se především ve středním věku. Jedná se o nejnebezpečnější druh rakovinného bujení, proto je včasné diagnostikování melanomu naprosto zásadní. Za jeho vznik mohou jak genetické predispozice, tak především nebezpečné UV záření, zejména UVB.

Určitě je na místě si svá znaménka jednou za nějaký čas kontrolovat. Mateřské znaménko se nesmí zvětšovat, alarmující je větší zaoblení, vypouklost. Nesmí měnit tvar, jeho okraje musí být pravidelné, nerozpité. Barva znaménka by neměla být tmavě hnědá až černá, ani obsahovat několik barevných odstínů.

Jakmile začne znaménko měnit barvu nebo tvar, bude krvácet, svědit, jeho okraje se stanou nepravidelnými, je na místě lékařské vyšetření a to nejlépe pomocí robotického digitálního dermatoskopu.

Vyšetření digitálním dermatoskopem

Vyšetření digitálním dermatoskopem je díky své přesnosti velice efektivní a je považováno za metodu budoucnosti.

Vyšetření mateřských znamének netrvá dlouho, za pouhé tři minuty je naskenováno celé tělo. Obrovská výhoda spočívá také v tom, že dermatoskop nezkoumá pouze konkrétní postižené znaménko, ale i na pohled zdánlivě zdravou pokožku. Skeny vyšetření se ukládají a lékař je v různém časovém období může porovnávat. Pokud klient v budoucnu změní dermatologa, uložené skeny se nasdílejí k novému lékaři.

Vyšetření vhodné pro každého

Vyšetření mateřských znamének je zdravotně nezávadné, a tudíž je vhodné pro každého v rámci prevenci rakoviny kůže. Podstoupit ho mohou rovněž děti, které již vydrží několik minut v klidu postát. Skenování kůže pomocí dermatoskopu se doporučuje především jedincům, jejichž tělo je pokryto větším množstvím znamének. Nedojde tak například k nechtěnému přehlédnutí jako při možné jiné metodě vyšetření.

Vyšetření dermatoskopem je pro klienta naprosto nenáročné. Vyšetřovaný se oblečený do spodního prádla postaví na určené značky a postupně se otáčí. Citlivá HD kamera dermatoskopu snímá celý povrch kůže a všechna znaménka. Na konci vyšetření dojde k archivaci všech snímků pro budoucí možné porovnávání. Je-li během vyšetření vyhodnocena riziková situace, lékař klientovi doporučí sledování podezřelého znaménka nebo jeho exstirpaci a následný histologický rozbor.

Pokud se klient dozví, že jeho mateřská znaménka jsou v pořádku, stačí další kontrola jednou ročně jako prevence.

Na preventivní vyšetření robotickým dermatoskopem je možné čerpat příspěvek od zdravotních pojišťoven, podmínky se však mění, konkrétní výši příspěvku zjistíte u vaší zdravotní pojišťovny.


Zdroj informací pro článek: SKIN CARE LIBEREC https://www.skincareliberec.cz/


Žádné komentáře:

Okomentovat