středa 22. června 2022

OPERACE DIOPTRICKÝCH VAD LASEREM


Léta zdobí váš obličej brýle. Už si ani neumíte představit život bez nich, ráno, kdy byste ihned po probuzení vše jasně viděli, aniž byste museli sahat po sklech. Brýle vás obtěžují při sportu, při relaxačních aktivitách, neustále máte otlačený nos či místa za ušima. Můžete to vše změnit laserovou operací v NeoVizi.

Laserová operace dokáže odstranit vady jako dalekozrakost, krátkozrakost i astigmatismus. Zákrok je bezbolestný a pro vás bude znamenat konec brýlových skel.

Stále váháte? Neváhejte, podívejte se na pozitiva, která vám operace přinese. Plavání, běhání bez brýlí, možnost nošení slunečních brýlí, po kterých léta toužíte, doživotní záruka zákroku, absence bolesti při operaci, dlouhodobý výsledek, zkrátka změna ve vašem životě je na dosah.

Laserová operace očí se provádí femtosekundovým laserem Carl Zeiss VisuMax a sice dvěma metodami, hloubkovou a povrchovou.

Mezi hloubkové metody se řadí metoda NeoSMILE 3D® a NeoLASIK HD®.

Metoda NeoSMILE 3D®
Tato metoda je vhodná pro pacienty s astigmatismem, což je porucha zakřivení rohovky, dále pro osoby se stabilní dioptrickou vadou a pro pacienty s vyššími dioptriemi do dálky (rozmezí -3 až -10 dioptrií). Zákrok provede pouze femtosekundový laser, který odstraňuje dioptrie přímo v rohovce, aniž by lékař musel na povrchu oka vytvářet lamelu. Povrch rohovky zůstane celistvý. 

Metoda NeoSMILE 3D®  se nedoporučuje osobám s tenkou rohovkou.

Metoda NeoLASIK HD®
Tento zákrok je prováděn ve dvou krocích. Nejprve oční chirurg femtosekundovým laserem na povrchu oka vytvoří ochrannou lamelu (flap) se speciálním bezpečnostním „zámkovým“ lemem. Poté je lamela odklopena a excimerovým laserem je vykonána operace. Nakonec se lamela opět přiklopí. Vše probíhá bezbolestně.

Metoda NeoLASIK HD® je vhodná pro pacienty s dioptriemi v rozmezí +5 až -13, s astigmatismem a pro osoby se stabilní i nestabilní dioptrickou vadou. Zákrok je opět nevhodný pro pacienty s tenkou rohovkou.

U povrchových metod oční chirurg nejdříve provede odstranění povrchu rohovky. Poté pomocí excimerového laseru odstraní dioptrickou vadu. Během prvních tří dnů po operaci rohovka dorůstá. Tento proces bývá bolestivý, je zde nutnost užití účinných analgetik. 

Povrchové metody jsou vhodné pro pacienty se stabilizovanou dioptrickou vadou, pro osoby s nízkými mínusovými dioptriemi (do -4,5) a pro všechny pacienty s tenkou rohovkou.

Průběh laserové operace

Na co se před zákrokem připravit? Jak samotná operace vůbec probíhá a jak dlouho trvá?

Pacient je usazen do pohodlného křesla a jeho oko je po dobu 10 minut znecitlivěno anestetickými kapkami. Po informativním pohovoru s lékařem probíhá samotná operace vleže na lehátku. Nemusíte se bát, že byste nevydrželi nemrkat a nehýbat okem. To vše zajišťuje pružný fixátor a pohyby oka jsou kompenzovány naváděcím zařízením laseru.

Zákrok trvá přibližně 15 až 20 minut, přičemž působení laseru trvá asi 30 sekund. Délka je závislá na počtu dioptrií. Celkově stráví pacient na klinice v den samotného zákroku necelé dvě hodiny.

Na operační den se pacientům nedoporučuje plánování dalších aktivit. Po zákroku a návratu domů je nejlepší na nějakou tu hodinku usnout. Nedoporučuje se přehnaná konzumace alkoholu, sahání si na oko, mnout si oko. Důležité je dodržovat aplikaci očních kapek.

Vstupní vyšetření před operací

Samozřejmě před samotnou operací musí pacient podstoupit vstupní vyšetření, které je zcela bezbolestné, dokonale podrobné, trvá tedy zhruba 2 až tři hodiny. Je vyšetřena ostrost zraku, zakřivení a tloušťka rohovky, šíře zornice a binokulární vidění. Pacientovi je také vyšetřeno oční pozadí. 
Kromě vyšetření proběhne rovněž konzultace mezi pacientem a lékařem o vhodnosti zákroku, metodách a následné rekonvalescenci. Výsledky vstupního vyšetření nesmí být starší než tři měsíce.

Před vstupním vyšetřením se doporučuje alespoň 5 dní nenosit kontaktní čočky, protože deformují povrch oka a mohlo by tak být zkresleno vstupní vyšetření a měření různých důležitých parametrů oka. 

Cenu zákroku najdete v ceníku. Lze platit různými platebními metodami, rovněž je možná platba formou splátek.

Více informací o laserové operaci najdete na stránkách NeoVize https://www.neovize.cz/




Žádné komentáře:

Okomentovat